Boeingy 787 čeká oprava kvůli korozi motorů

Boeing doručí první letoun 787 Dreamliner japonské společnosti All Nippon Airways (ANA). Letadlo mělo být předáno už v roce 2008, jeho odevzdání však zdržela série technických problémů.

Boeing doručí první letoun 787 Dreamliner japonské společnosti All Nippon Airways (ANA). Letadlo mělo být předáno už v roce 2008, jeho odevzdání však zdržela série technických problémů. Zdroj: CTK/AP

Japonská letecká společnost All Nippon Airways (ANA) odstavila pět z 11 nových letadel Boeing 787 Dreamliner. Během testování ji k tomu přimělo zjištění, že motory těchto letadel mohou snáze podléhat korozi. Výrobcem motorů Trent 1000, jimiž jsou dreamlinery osazeny, je britská společnost Rolls-Royce.

ANA je první leteckou společností, která už nové dreamlinery nasadila do ostrého provozu. Boeing má zakázky od řady dalších aerolinií a management tvrdí, že nově zjištěné potíže s motory by harmonogram předávání letadel ovlivnit nemělo.

Riziko předčasné koroze testy odhalily v převodové části motorů. Zástupci Rolls-Royce uvedli, že firma začala nahrazovat jednu z komponent u více motorů.

Boeing 787 Dreamliner je prvním letadlem na světě, při jehož výrobě se používají moderní odlehčené materiály, převážně uhlíková vlákna. Díky tomu letoun váží méně, a tudíž má nižší spotřebu a delší dolet. To je v době vysokých cen pohonných hmot jedna z hlavních předností, na které se Boeing rozhodl aerolinie lákat.

Podle japonských aerolinií je problém ve špatně navrženém výrobním postupu, který zvyšuje riziko předčasné koroze. U tří letadel, která firma odstavila, už je podle agentury Reuters problém vyřešen a stroje jsou opět ve vzduchu. Zbývající dvě letadla čekají na díly z Británie a je možné, že zůstanou v hangáru ještě týden nebo dva.

Riziko předčasné koroze motorů je pro Boeing další nepříjemností, na kterou se během vývoje a výroby dreamlinerů přišlo. Boeing už má za sebou několikerý odklad původně oznámeného postupu a první letadla byla nasazena do komerčního provozu se zpožděním několika let.

Krátce poté také následoval první problém nejmodernějšího dopravního letounu současnosti přímo v provozu. Loni v listopadu museli jeho piloti kvůli selhání hydrauliky .

S podobnými problémy ale zápasí i hlavní rival Boeingu - evropský výrobce letadel Airbus. Před několika lety se jeho letouny A380 potýkaly také s potížemi kvůli hromadné opravě pohonných jednotek Rolls-Royce poté, co jeden z motorů za letu vybuchl. Nyní Airbus pro změnu řeší miniaturní praskliny v křídlech stejného letounu.