České SmartWings patří k nejdražším nízkonákladovým aerolinkám

Aerolinky SmartWings patří podle Aletenky.cz k nejdražším nízkonákladovým leteckým společnostem k Evropě

Aerolinky SmartWings patří podle Aletenky.cz k nejdražším nízkonákladovým leteckým společnostem k Evropě Zdroj: Eric Salard, Flickr.com (CC BY-SA 2.0)

Nejlevnější nízkonákladové aerolinky létají v Asii a Střední Americe. „Král“ levného létání v Evropě, irský Ryanair, skončil v celosvětovém srovnání až devátý. České aerolinky SmartWings ze skupiny Travel Service pak patří k těm vůbec nejdražším z nízkonákladových dopravců, které srovnal server Aletenky.cz.

Vůbec nejlevnějšími aerolinkami na světě jsou malajsijské FireFly, které prodávají průměrnou jednosměrnou letenku za 30,49 eur. Druhé místo ve světovém srovnání 64 nízkonákladových dopravců získaly mexické VivaAerobus, třetí pak opět malajsijské AirAsia.

Evropské aerolinky patří k těm dražším. Nejlépe z nich se v žebříčku umístily deváté Pegasus Airlines s více než dvojnásobnou průměrnou cenou ve srovnání s prvním místem. Až za tureckým dopravcem následuje Ryanair. „Evropské aerolinky jsou na tom s cenami letenek hůře, přitom ještě před pár lety byly ceny srovnatelné,“ uvedla Petra Vaškových z Aletenky.cz.

Srovnání nízkonákladových aerolinek podle Aletenky.czSrovnání nízkonákladových aerolinek podle Aletenky.cz | Aletenky.cz

Pod průměrnou cenu 100 eur se dostalo jen 28 leteckých společností. Pokud se do celkové ceny započítá i poplatek za dvacetikilogramové zavazadlo, stačí tento strop jen 17 dopravcům z celého světa.

V rámci Evropy přichází s nejvýhodnější nabídkou po Pegasus a Ryanair maďarský Wizz Air. Po připočtení ceny zavazadla se pořadí výrazně promění. Po stále prvních Pegasus Airlines následují litevské Air Lituanica, třetí skočily španělské Vieling.

Na dně žebříčků se naopak umisťují české SmartWings. Ve světovém i evropském žebříčku se s průměrnou cenou přes 185 eur umístily třetí od konce, za nimi následují už jen německé Condor a Air Berlin. Po připočítání poplatku za zavazadlo jsou pak SmartWings s cenou přesahující 215 eur vůbec nejhorší.

Srovnání nízkonákladových aerolinek podle Aletenky.czSrovnání nízkonákladových aerolinek podle Aletenky.cz | Aletenky.cz

Aletenky.cz svůj žebříček zakládají na cenách více než tří milionů letenek nízkonákladových dopravců s odletem nejdříve v červnu 2014.

Nízkonákladové aerolinky hodnotí i další žebříčky. Například podle renomované společnosti Skytrax jsou „nejlepšími“ nízkonákladovými aerolinkami Air Asia. Druhé místo získaly australské Jetstar Airways, třetí skončily americké Virgin America.