Na střední Čechy dopadne písečná krize. Do deseti let skončí těžba  

Těžbu štěrkopísků čeká útlum

Těžbu štěrkopísků čeká útlum Zdroj: archiv E15

Těžbu štěrkopísků čeká útlum
2
Fotogalerie

Po uzavírání uhelných dolů a lomů přichází na řadu i útlum těžby štěrkopísků. V této oblasti je dominantní Středočeský kraj, který pokrývá téměř třetinu republikové produkce. V příštích letech se ale v regionu bude zavírat jedna pískovna za druhou. Podle analýzy České geologické služby dvě třetiny ukončí provoz do sedmi let a 88 procent z nich bude uzavřeno do deseti let.

Ze současných 32 aktivních ložisek štěrkopísku jich do roku 2032 nepřežije 28, tudíž zůstanou jen čtyři. Geologové sice ve Středočeském kraji evidují devět nově připravovaných záměrů těžby, ale jen u tří již byla povolena hornická činnost.

„Středočeský kraj se dlouhodobě drží na roční produkci mezi 2,5 až 3 miliony kubíků štěrkopísků. Kvůli blížícímu se souběžnému konci mnoha pískoven se však může stát regionem s nejrychlejším úbytkem zásob,“ říká ložiskový geolog Josef Godány z České geologické služby. „Už mezi lety 2025 a 2027 odhadujeme výrazný pokles těžby až o 1,3 milionu kubíků. Naprosto zásadní je středočeská zásobárna štěrkopísku pro Prahu, která má jediné vlastní ložisko s povolenou činností,“ dodává.

Několik středočeských ložisek s životností nad deset let produkuje především jemné písčité frakce. Kritický nedostatek proto hrozí zejména u hrubých frakcí přírodního kameniva, které jsou základní surovinou pro přípravu betonu.

„Situace bude brzy katastrofální,“ varuje geolog, který se podílí na analýze zásob a perspektivy využívání ložisek stavebního kamene a štěrkopísků. Vzhledem k tomu, že ve většině pískoven s nízkou životností nelze rozšiřovat těžbu, jediná cesta z písečné krize podle něj vede přes otevírání nových lokalit. Těžební společnosti však narážejí na komplikovaný povolovací proces.

„V současnosti dotěžujeme pískovnu ve Veletově a hledáme za ni náhradu, aby oblast nepřišla o zdroj štěrkopísku. Naproti leží lokalita Jelen u Týnce nad Labem. Abychom ověřili, zda tam těžba z ekologického pohledu vůbec dává smysl, požádali jsme o posouzení vlivů na životní prostředí EIA. Bohužel se záměr stal terčem předvolební kampaně ještě dříve, než byl posudek standardně projednán,“ říká František Jampílek ze společnosti České štěrkopísky.

Starosta Kolína Michael Kašpar, který je proti zřízení nové pískovny, loni v září uvedl, že chce bojovat za přírodu. „Krásné lesy v okolí obce Jelen by měly být v budoucnu výrazně zasaženy. Je to naše blízké okolí, které dobře známe a které máme rádi. Jednání nebudou jednoduchá, bude to trvat, ale jdeme do toho,“ řekl starosta.

Podobná situace jako u štěrkopísků nastane ve Středočeském kraji i v oblasti stavebního kamene. Například Prahu v současnosti zásobuje pět ložisek – Zbraslav, Bělice, Krhanice, Klecany a Čenkov. Ve Středočeském kraji je to dalších dvanáct ložisek o celkové roční produkci až sedm milionů tun. Zatímco povolování nové či rozšiřování stávající pískovny zabere průměrně sedm let, poslední kamenolom byl na českém území otevřen ještě za totality.

Štěrkopísek a stavební kámen jsou klíčovými stavebními surovinami, využívají se především jako přísada do betonu, a mají tak zásadní význam při stavbě domů, silnic či dálnic. Stavební kámen tvoří nezbytnou surovinu také do asfaltu, betonu či kolejových loží.

Těžba hnědého uhlí na Mostecku brzy skončí. Podívejte se na video

Video placeholde
Dron E15 mapoval lom ČSA na Mostecku • e15