Námořní revoluce? Rolls-Royce chystá autonomní plavidla

Koncept autonomních plavidel společnosti Rolls-Royce

Koncept autonomních plavidel společnosti Rolls-Royce Zdroj: Rolls-Royce

Koncept autonomních plavidel společnosti Rolls-Royce
Koncept autonomních plavidel společnosti Rolls-Royce
Koncept autonomních plavidel společnosti Rolls-Royce
3
Fotogalerie
Britský výrobce leteckých a lodních motorů Rolls-Royce představil ambiciózní plán na výrobu autonomních nákladních lodí, které se obejdou bez posádky. „Námořníci“ je budou ovládat na dálku z řídicích center na souši.

Ačkoliv se mnohým může lodní doprava jevit jako zastaralý způsob přepravy bez potenciálu k významným změnám, Rolls-Royce v budoucích letech chystá opravdovou námořní revoluci. Vize, kterou se společnost veřejnosti pochlubila, totiž počítá se začleněním nejnovějších technologií do nákladních lodí.

Koncept autonomního systému řízení lodí společnosti Rolls-Royce:

Celá technologie by se měla zakládat na virtuální realitě, pomocí které by se námořníci vlastně vůbec neměli nacházet „na moři“. Díky kamerám a kompletnímu softwaru by měly být lodě ovládány z pobřežních řídících center. Operátoři plavidel by tak dokázali ovládat více lodí naráz, také kvůli pokročilému systému samostatné plavby. Podle Rolls-Royce budou lodě rovněž vybaveny drony, které by pozemní posádce pomohly s lepší orientací během komplikovaných úseků plavby.

Výhod má mít celý systém hned několik. Tou první je úspora místa, kterou si Rolls-Royce slibuje od absence velitelského můstku a prostor pro posádku. Dalším plusem má být eliminace lidských faktorů. Tím není myšlena jen úspora za mzdy, ale také snaha o snížení lidských chyb v provozu.

I když se na první pohled může zdát, že jde o nápad ze vzdálené budoucnosti, není tomu tak. Společnost chce první dálkově ovládanou nákladní loď uvést do provozu již v roce 2020, plně autonomní plavidla by měla světová moře brázdit přibližně za dvě desetiletí.