Uber se vrací do Bratislavy. Chtěli jsme být zpět před hokejovým MS, prohlásil jeho šéf Kebriti

Uber, ilustrační foto

Uber, ilustrační foto Zdroj: Reuters

Uber, ilustrační foto
Uber, ilustrační foto
Uber, ilustrační foto
4
Fotogalerie

Americký provozovatel alternativní taxislužby Uber ve čtvrtek obnovil svou činnost v Bratislavě, kterou zastavil loni na jaře kvůli soudnímu rozhodnutí. Novinářům to řekl generální manažer Uberu pro střední a východní Evropu Ash Kebriti.

Návrat do slovenské metropole oznámil Uber krátce před světovým hokejovým šampionátem, který budou v květnu kromě Bratislavy hostit také Košice. Na začátku dubna na Slovensku vstoupilo v platnost zjednodušení podmínek pro podnikání taxislužeb, včetně alternativních operátorů.

„Ohlášení návratu není náhodné. Chtěli jsme být zpět v Bratislavě právě v době konání mistrovství světa v ledním hokeji,“ uvedl Kebriti. Neupřesnil počet řidičů, kteří nyní pro Uber jezdí, řekl pouze, že je „značně vysoký“. Ze začátku budou zákazníci podle Kebritiho čekat na taxík Uberu asi pět minut, postupně se by se tato doba měla zkrátit. Uber se na Slovensku zaměří prozatím na fungování jen v Bratislavě.

Od dubna zájemci o provozování taxislužby na Slovensku již nemusejí prokazovat odbornou způsobilost, finanční spolehlivost a rovněž odpadla podmínka vlastnictví nebo pronájmu stanoviště taxislužby. Zákon také počítá s používáním mobilních aplikací.

Taxislužby ale nadále potřebují pro svou činnosti na Slovensku získat licenci. Uber přerušil fungování v Bratislavě loni na jaře po té, co mu provoz bez potřebných povolení zakázal soud. Podle Kebritiho již Uber potřebnou licence k činnosti na Slovensku získal.

V Bratislavě už léta funguje také mobilní aplikace Hopin, která využívá taxikáře s příslušnou licencí.

Uber podobně jako další alternativní taxislužby čelí v řadě zemí regulačním a právním překážkám. Na problémy firma narazila mimo jiné v České republice, kde se stala terčem stížností a protestů ze strany provozovatelů tradičních taxislužeb.