Úpadek létání se v Evropě nečeká, zájem o letenky je po tragédii stabilní

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CC BY-SA 2.0: Javier Rodriguez

Nehoda airbusu společnosti Germanwings ve francouzských Alpách zřejmě leteckým trhem nijak zvlášť neotřese. „Neočekávám úbytek pasažérů a rušení letenek ve významném rozsahu,“ uvedl letecký analytik společnosti Cyrrus Tomáš Menčík. Podle něj nelze tragédii z hlediska ekonomických dopadů srovnávat například s řáděním islandské sopky před několika lety nebo epidemií SARS v roce 2006.

„Nemyslím si ani, že se to nějak viditelně dotkne Lufthansy. Sice s tím určitě budou mít spojené náklady, ale nemělo by to být nic, co by se výrazně projevilo do ceny akcie,“ doplnil Menčík.

Pokles poptávky zatím neregistrují ani dvě velké české společnosti, Travel Service a České aerolinie. „Žádný náhlý pokles zájmu o nové rezervace letenek nevidíme. Doufáme, že toto neštěstí nebude mít žádný dlouhodobý efekt na poptávku po létání,“ řekl mluvčí ČSA Daniel Šabík. Aerolinie přitom nejvíce straší připomínka masové vraždy z 11. září 2001, po které následoval obří pokles zájmu o létání. To zřejmě nyní nenastane, zcela bez ekonomických následků se ale věc neobejde.

„Je samozřejmě určitá skupina lidí, kterou může taková nehoda na nějaký čas od létání odradit,“ řekl deníku E15 zdroj z tuzemské letecké firmy. Podle něj to mohou být například lidé, kteří se chystali letět poprvé na dovolenou. Důležité pro psychiku prý také bude přesné určení příčin nehody. Evropa patří k oblastem s nejhustším provozem na světě. Ročně evropské aerolinie přepraví kolem čtyř set milionů cestujících.