V Kolíně po desítkách let obnovili historickou úzkokolejku

Kolínská řepařská dráha

Kolínská řepařská dráha Zdroj: ctk

Kolínská řepařská dráha
Kolínská řepařská dráha
Kolínská řepařská dráha
Kolínská řepařská dráha
Kolínská řepařská dráha
6
Fotogalerie
V Kolíně-Sendražicích bude v pátek 1. května otevřena dokončená bývalá úzkorozchodná železnice, takzvaná řepařská drážka. Dráhu, po níž se kdysi vozila řepa do cukrovaru, od roku 2007 po etapách obnovovali dobrovolníci. Do oprav bylo od té doby investováno asi 30 milionů korun.

Parní vlaky po dokončené, asi 4,5 kilometru dlouhé úzkorozchodné trati, vyjedou za doprovodného programu 1. května. Návštěvníci se mohou těšit například na to, že vlaky budou přepadávat kovbojové na koních.

„Svézt po úzkorozchodné trati se můžete od 1. května kterýkoliv víkend či svátek do poloviny října,“ uvedla Eliška Francová z klubu pro obnovu drážky . Podle jednatele klubu Tomáše Vanči by mělo ještě letos na konci dráhy vzniknout dětské hřiště, v plánu je také muzejní depo.

Kolínskou železnici pro přepravu řepy založil průkopník zemědělství, rytíř František Horský v roce 1894. Sloužila téměř 70 let. Klub ji zprovoznil v roce 2007, nyní dokončil poslední, asi kilometrový úsek. Na práce přispěla Evropská unie, stát, kraj, město Kolín, automobilka TPCA a řada sponzorů. Pomohli i jednotlivci koupí pražců.

Řepařské drážky vznikly v Polabí na přelomu 19. a 20. století a jejich délka přesáhla 130 kilometrů. Nejstarší z nich byla kolínská. Vedla z cukrovaru, který stál v místě dnešní elektrárny, a pokračovala do Františkova (nynějších Ovčár), Býchor a Jestřábí Lhoty. Trať měřila 10,6 kilometru. Od jejího zániku v 60. letech po ní zůstaly jen části původního náspu.

Jan Šatava: Moderní vozidla jsou pro lokálky drahá