Virgin Galactic miliardáře Bransona míří jako první soukromý vesmírný dopravce na burzu

Miliardář Richard Branson

Miliardář Richard Branson Zdroj: Reuters

Virgin Galactic se svým vzdušným plavidle SpaceShipTwo
Šéf Virgin Galactic Richard Branson při představení raketoplánu VSS Unity
Jedna z vesmírných lodí Virgin Galactic
VSS Unity ve vesmíru
Raketoplán VSS Unity
8
Fotogalerie

Investorům do netradičních titulů se má letos naskytnout nová příležitost, kam vložit peníze. Po patnácti letech od svého založení totiž chystá vstup na burzu společnost Virgin Galactic, jeden z průkopníků vesmírné turistiky. Informoval o tom list The Wall Street Journal.

Vstup firmy miliardáře Richarda Bransona na burzu je součástí dohody, v rámci které investiční holding Social Capital Hedosophia koupí 49procentní podíl ve Virgin Galactic. Investice má dosáhnout osmi set milionů dolarů (přes osmnáct miliard korun). O jakou burzu se bude jednat, zatím není jasné. 

Holding, který vlastní srílanský obchodník Chamath Palihapitiya, se má stát prvním významným investorem do vizionářské společnosti sídlící v americkém Novém Mexiku. Pokud ke vstupu na burzu skutečně dojde, Virgin Galactic bude první veřejně obchodovanou firmou zaměřující se na kosmické lety pro soukromé osoby.

Virgin Galactic si od transakce slibuje zisk finančních prostředků potřebných pro spuštění prvních komerčních startů vesmírných lodí a dosažení ziskovosti projektu. Dosud společnost prodala šest set letenek do vesmíru, každou v hodnotě 250 tisíc dolarů (5,6 milionu korun). Celkem tak utržila zhruba 3,3 miliardy korun.

Lety, které mají trvat devadesát minut, si už předplatili například herec Leonardo DiCaprio nebo zpěvák Justin Bieber. První úspěchy už má Virgin Galactic za sebou, na konci loňského roku firma provedla úspěšný testovací let raketoplánem SpaceShipTwo pojmenovaným VSS Unity. Stroj vystoupal do výšky téměř 83 kilometrů nad Mohavskou pouští v Kalifornii.

Pilotované lety letos plánuje provést i řada konkurentů Virgin Galactic. Start chystá také SpaceX Elona Muska nebo Blue Origin vlastněná nejbohatším člověkem světa Jeffem Bezosem.