Zákoník brzdí výstavbu lanovek, potíže může mít i železnice

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CTK

Provozovatelé lanovek a vleků mají letos dost důvodů ke stížnostem, a to nejenom kvůli neobvykle teplé zimě. Ránu jim zasadil i nový občanský zákoník a nečinnost ministerstva dopravy. Podle nové úpravy jsou stavby součástí pozemku a jako takové mají mít stejného majitele. Jenže většina lyžařských středisek leží na pronajatých pozemcích a majitelé nevidí nejmenší důvod se nemovitostí zbavovat.

Ohrožena tak jsou stavební povolení na nové projekty lanovek a vleků. Problém se přitom částečně týká i dalších dopravních projektů, například železnic. „Ministerstvo na dopady těchto změn zavčas legislativně nereagovalo,“ uvedl šéf Asociace lanové dopravy Jakub Juračka.

Úřad se probudil teprve v posledních dnech. „Iniciujeme vznik neformální pracovní skupiny, která bude mít za úkol se problémem podrobně zabývat a stanovit postup řešení,“ řekl mluvčí ministerstva Martin Novák. Skupina by měla najít řešení v průběhu března a dubna. Vedle zástupců vlekařů a rezortu v ní zasednou i experti Drážního úřadu.

Výstupů může být hned několik, v úvahu připadá třeba návrh novely občanského zákoníku. Pravděpodobnější je ale novela zákona o drahách, jež by byla jako speciální zákon „občanovi“ nadřazena. „U staveb silnic a železnic je problém zcela minimální, neboť investoři mají za úkol pozemky vykupovat,“ doplnil Novák. Přesto se může i tady potíž vyskytnout, neboť správa železnic využívá ke stavbám i pozemků Českých drah. Ty by sice měly být převedeny právě na správu železnic, nákladnou transakci ale ještě vláda neschválila.

Vladimír Staruch: Nálepku českého Aspenu lze vnímat i pozitivně