Nájemní bydlení poroste, je čas do něj investovat, říká Dan Havel

Dan Havel

Dan Havel Zdroj: Havel Capital

Poptávka po nájemním bydlení je už teď vysoká a podle Dana Havla, zakladatele Havel Real Estate, ještě poroste. Podnikatel, který stál u zrodu platební brány ThePay, přišel s konceptem, jak nabídnout veřejnosti úvěrovou participaci na růstu své společnosti prostřednictvím aplikace Rentier.cz.

Jak vznikla myšlenka na projekt Rentier.cz?

Zhruba 12 let nabízíme platební služby e-shopům a zároveň podnikáme v realitách. Myšlenka propojit tyto dvě oblasti a umožnit participaci lidem na výnosech z nájmů ve mně hlodala déle. Konkrétně jsem v nemovitostech začal podnikat v roce 2016. A protože provozujeme platební bránu a jsem zvyklý pracovat online, nabízela se myšlenka umožnit tímto způsobem také investovat.

Nyní přišel čas uvést projekt Rentier.cz do provozu. I proto, že se soustředíme na nájmy, a ty se začaly stávat čím dále zajímavějšími. V zásadě vždy vyhlížím staré, opuštěné domy v Jihlavě, v nichž vidím velký potenciál. Například zdejší bývalé sídlo VZP. Bylo deset let opuštěné a do dvaceti měsíců jsme ho zrekonstruovali na sedmnáct bytů a dva komerční prostory. Aktuálně se věnujeme přestavbě staré školy, kde bude bytů dokonce třicet dva.

Jak to funguje z hlediska vztahu nemovitosti a klienta, který vám svěřuje finance?

V nabídce jsou vždy jen objekty, které už jsou opravené, a byty či komerční prostory jsou pronajaté. V tu chvíli je dáváme na platformu Rentier.cz. Přitom si vždy minimálně polovinu držíme nadále sami. Investor si vybírá konkrétní nemovitost z naší nabídky, kdy lze začít investovat již od 1000 Kč.

Nemovitost je vždy napsaná na nás, protože jinak by ji nešlo efektivně spravovat. Klient Rentier.cz nám peníze půjčuje. Participuje tak na úvěrovém financování. Jinak to ani nejde, protože pokud nám lidé svěřují tisíce či desítky tisíc, muselo by jich v katastru být u každé nemovitosti zapsané obrovské množství. Jsem zastáncem toho, že střecha, a to, co je pod ní, musí mít jednoho majitele.

Jakou smlouvu klient uzavírá?

Rámcovou smlouvu na dobu neurčitou, v níž jsou uvedeny podmínky spolupráce. Smlouva se uzavírá online. Výnos je garantován a vyplácen pravidelně každý měsíc po celou dobu investice.

Čili jde o nějakou alternativou k obligacím?

Dá se to tak říct. Je to participace na úvěrovém financování.

Jak jsou chráněny prostředky pomocí Garančního systému finančního trhu?

O bezpečné finanční toky se stará ThePay, která od České národní banky letos získala licenci pro výkon činnosti Instituce elektronických peněz. ThePay má u bank vedeny účty ve zvláštním režimu, kam ukládá svěřené finance. Vztahuje se na ně tak pojištění pohledávek z vkladů obdobně jako u bank.

Zvláštní povaha bankovních účtů zaručuje ochranu prostředků v případě finančních problémů pro investory, jejichž prostředky se na daném účtu nacházejí, a to až do výše ekvivalentu částky 100 tisíc eur. ThePay si pro své služby vždy vybírala silné partnery, a peníze svěřovala a svěřuje pouze bankám s evropským zázemím. Nešťastná situace kolem Sberbank se jí, a samozřejmě především jejích klientů, tedy nikterak nedotkla.

V předsmluvním sdělení se hovoří o tom, že žádný smluvní vztah není jakkoli zajištěn. Můžete blíže vysvětlit, jaká práva by mohl klient, za kým uplatnit v případě, že jeho pohledávky nepůjde uspokojit? A kdo má vůči němu závazky?

Předně je nutné si uvědomit, že jakákoli investice je z povahy věci do určité míry riziková. Považujeme tak za férové o tomto investora v předsmluvním sdělení informovat, a to včetně různých krajních případů. Investor uzavírá smlouvu s Havel Capital, která patří do silné skupiny Havel Real Estate. Havel Capital provozuje službu Rentier.cz a investorské peníze následně distribuuje na základě smlouvy do Havel Real Estate, která má na starosti realizaci a správu jednotlivých projektů.

Systém je nastaven tak, že vždy minimálně 50 procent peněz v projektu je vlastních, čímž se snižuje riziko investora. Za pohledávkami tak v konečném důsledku stojí právě Havel Real Estate.

Je možný i výstup?

Ano. Klient jednoduše ve svém účtu klikne na tlačítko Prodat investici a my jeho participaci opět uvolníme pro další investory. Většinou jsme ale ovšem připraveni ji odkoupit i sami.

Všude zaznívá, že poptávka po nájemní bydlení poroste. Ovšem rostou náklady a klesají reálné disponibilní příjmy. Co tedy bude dál?

Samozřejmě rostou jak ceny nemovitostí, tak náklady na rekonstrukce. Tím, že máme ve skupině vlastní stavební firmu, jsme ovšem schopni dělat rekonstrukce výrazně levněji. Naopak tento jev je vyvážen zvýšenou poptávkou po nájemním bydlení. Aktuálně máme stoprocentní obsazenost portfolia.

Jak vypadá váš typický investor?

Zatím máme přes tisíc uživatelů. Což je malý vzorek pro podrobný rozbor. Řada lidí investuje třeba jen po tisícovce, typicky ti mladší. Nejčastěji se u nás setkáte s investory, kteří svěřují desítky tisíc korun. Ale máme i investice v řádu vyšších statisíců.

Nyní už však lze říci, že velká část lidí je z Jihlavska a okolí. Vnímám to tak, že sledují naší práci nebo kolem ní dokonce každý den chodí. S některými investory jsem se potkal osobně. Těší mne, že obdivují zápal, se kterým jdeme do každého dalšího projektu a chtějí při jejich realizaci sedět v první řadě.

Co se podle vás bude dít na realitním trhu?

Já to vidím tak, že poptávka po nájemním bydlení poroste. Už teď je vysoká, i tady na Jihlavsku. Podle mě bude do budoucna rozhodovat, jaký k nájmu poskytnete servis. Člověk nechce řešit postel, pračku, myčku… Chce se nastěhovat obrazně řečeno s kartáčkem na zuby. My se snažíme i vyhovět specifickým požadavkům, jako třeba, když chce někdo vířivku na terasu. Nastávají takové situace, jako jsou havárie v domácnosti, zabouchnuté klíče a podobně, které by měl řešit pronajímatel. Nebo s nimi alespoň pomoci. Čím více bude nájemního bydlení, tím více si lidé budou vybírat i podle poskytovaných služeb. Vlastně taková hotelová služba.

Vidíte ještě jiný trend?

Za nás chceme určitě rekonstruovat hlavně v centru a nezvětšovat periferii. Bydlení daleko od centra je nepohodlné a pro život nekvalitní. Pokud si chce kdokoli dojít na pizzu, do restaurace nebo večer na drink, tak by cesta neměla trvat dlouho. Ačkoliv je Jihlava druhým nejmenším krajským městem, má jedno z největších náměstí. Domů na něm je opravdu hodně, ale řada z nich je prázdných a zanedbaných. Nedivím se, protože opravit dům v centru není legrace. Musíte dodržet řadu podmínek, omezení a mít na paměti, že každé náměstí je jako výkladní skříň města.

 

Dan Havel

Dan Havel je zakladatelem společností ThePay.cz, s.r.o. a Havel Real Estate. První z nich provozuje platební bránu pro e-shopy, druhá investuje do nemovitostí v Jihlavě, které upravuje především pro nájemní bydlení.