EU se v lednu propadla do ještě hlubší deflace. Na vině jsou levné energie

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Jan Rasch, Euro E15

Spotřebitelské ceny v eurozóně i celé Evropské unii pokračovaly během lednu v poklesu. V zemích platících eurem se ceny meziročně snížily o 0,6 procenta, což byl nejvyšší propad od července 2009. V EU pak ceny klesly o 0,5 procenta. Deflaci podle evropského statistického úřadu Eurostat způsobil hlavně propad cen energií.

V lednu se deflaci, tedy pokles cen, podařilo podle výpočtu Eurostatu vyhnout pouze Maltě, Rumunsku, Rakousku, Švédsku a Británii. Nejvyšší byla deflace v Řecku a Bulharsku. V Řecku činila 2,8 procenta a v Bulharsku 2,3 procenta.

Ceny ropy se od června snížily o více než polovinu. To má dopad hlavně na ceny energií, které v eurozóně v lednu klesly o 9,3 procenta, nejvíce od září 2009. Z toho ceny topného oleje se propadly o 26,8 procenta a pohonné hmoty zlevnily o 15,8 procenta.

Ceny klesají i bez vlivu energií

Bez zahrnutí nestabilních cen energií a potravin se ceny v eurozóně v lednu zvýšily o 0,6 procent. Jejich růst však zpomalil z 0,7 procenta v prosinci.

Eurozóna nyní zažívá teprve druhé období deflace ve své historii. V minulosti se ceny snižovaly pouze v období od června do října 2009.

Inflace v eurozóně a EUInflace v eurozóně a EUInflace v eurozóně a EU | Eurostat

ECB se minulý měsíc v rámci snahy o podporu hospodářského růstu a odvrácení deflace rozhodla, že zahájí takzvané kvantitativní uvolňování měnové politiky, které zahrnuje tisknutí nových peněz a nákupy vládních dluhopisů. Do ekonomiky eurozóny tak bude od března měsíčně pumpovat 60 miliard eur (1,7 bilionu korun), aby podpořila její oživení.

Centrální banka už loni snížila úrokové sazby na nová rekordní minima, nabídla komerčním bankám levné úvěry a zahájila nákupy některých cenných papírů. Cílem banky je zvýšit inflaci těsně pod dvě procenta. Inflace v eurozóně je už od října 2013 pod hranicí jednoho procenta, kterou ECB označuje za nebezpečnou zónu.

Ilona Švihlíková: Kvantitativní uvolňování - boj proti deflaci, nebo měnová válka?