Evropská komise Česku letos odhaduje deficit téměř tři procenta HDP

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Martin Siebert, Euro

Česká ekonomika letos vzroste o 1,8 procenta a příští rok o 2,2 procenta. Růst však bude i deficit veřejných financí. Evropská komise ve své ekonomické prognóze předpokládá, že v roce 2015 překoná tříprocentní hranici HDP. To nestačí na možné přijetí eura.

V roce 2014 podle Evropské komise posílí v Česku průmyslová výroba. Pomůže jí obnovená podnikatelská důvěra a nové zakázky. „K růstu v Česku letos přispěje především export, podpořený oslabením koruny a zlepšením situace hlavních obchodních partnerů v zemích EU,“ uvádí prognóza.

Poptávka domácností má růst méně

Méně dynamicky má posílit poptávka českých domácností. Podpořit jí má stabilizace podmínek na pracovním trhu, problémem naopak bude snižující se počet lidí v produktivním věku. Domácí vlivy se tak na českém růstu začnou podle předpovědi komise výrazněji projevovat až v roce 2015, s posilující důvěrou firemního sektoru i domácností.

Prognóza připomíná, že listopadový zákrok ČNB k oslabení koruny byl provázen signály o trvajícím aktivním přístupu banky přinejmenším v letošním roce. Údaje o inflaci prý ukazují, že vliv oslabení kurzu na ceny byl relativně rychlý. Letos však budou inflaci dál snižovat dopady nedávných zvýšení nepřímých daní a pokles cen elektřiny. Vyšší domácí poptávka tak inflaci posílí až v roce 2015, míní prognóza Evropské komise.

Čísla se prakticky nemění

Hrubý domácí produkt by měl podle Evropské komise letos vzrůst o 1,8 procenta, v roce příštím o 2,2 procenta. V loňském roce 2013 statistiky komise očekávají propad HDP o 1,2 procenta.

Oproti poslední prognóze z listopadu jde prakticky o nezměněná čísla. Liší se jen údaj o roce 2013, když EK v listopadu předpokládala pokles ekonomiky o jedno procento.

Deficit veřejných financí komise odhaduje ve výši 2,8 procenta hrubého domácího produktu. V roce 2015 očekává předpověď deficit 3,3 procenta. Důvodem mají být vyšší výdaje vlády a změny v daních z příjmu. Prognóza však i přes vyšší deficit zdůrazňuje v roce 2014 posilování ekonomické obnovy. Podle kritérii pro přijetí eura by deficit veřejných financí neměl překročit tříprocentní hranici a vládní dluh 60procentní hranici.

Vládní dluh dál poroste

Evropský odhad českého deficitu je tak vyšší než údaje, které v polovině měsíce zveřejnila ve své zprávě o inflaci Česká národní banka. Podle ní by měl deficit letos činit 2,6 procenta HDP, v listopadu centrální banka odhadovala ještě nižších 2,5 procenta. V roce 2015 očekává deficit 2,8 procenta, v listopadu to bylo 2,6 procenta HDP.

Loňský rozpočet Česko podle komise uzavře s deficitem 2,7 procenta. Centrální banka pro rok 2013 čeká 2,9 procenta HDP a ministerstvo financí v lednu předpovídalo 2,5 procenta.

Český vládní dluh prognózuje Evropská komise v letošním roce na 47,2 procenta HDP, v roce 2015 na 48,6 procenta. Zde je naopak optimističtější než ČNB, která pro letošek naposledy uvedla číslo 48,5 procenta a pro rok příští 49,3 procenta HDP.