Arca Investments po verdiktech českých soudů obrátila, připouští obří insolvenci na Slovensku

Arca Investments dluží skoro 19 miliard korun.

Arca Investments dluží skoro 19 miliard korun. Zdroj: E15 Michael Tomeš

Poslední nadějí Arca Investments pro zahájení insolvence v Česku je Vrchní soud v Praze.
Většinový akcionář Arca Capital Rastislav Velič tvrdí, že se firma může zachránit insolvenční reorganizací.
Městský soud v Praze insolvenční návrhy Arca Investments opakovaně zamítl.
Bývalý akcionář Arca Capital Pavol Krúpa prosazuje insolvenci na Slovensku.
5
Fotogalerie

Po neúspěších u českých soudů je investiční skupina Arca Capital připravená zahájit insolvenční proces se svou mateřskou firmou Arca Investments na Slovensku. Společnost si ale ještě počká, jak dopadne odvolání k Vrchnímu soudu v Praze poté, co pražský městský soud smetl tento týden ze stolu i její druhý insolvenční návrh. Společnost má dluhy kolem devatenácti miliard korun.

„V případě, že se Vrchní soud v Praze neztotožní s odvoláním Arca Investments proti rozhodnutí o zastavení insolvenčního řízení v České republice, jsme připraveni jít cestou restrukturalizace společnosti Arca Investments na území Slovenské republiky,“ uvedl většinový akcionář skupiny Rastislav Velič. Avšak ani v případě konání hlavní části insolvence na Slovensku není stále vyloučené, že vedlejší insolvenční řízení se bude konat i v Česku. 

Na Slovensku založená Arca podání insolvenčního návrhu v tuzemsku odůvodňuje tím, že má většinu byznysu v České republice. Nyní navíc přišla s argumentem, že v Česku je jasnější insolvenční legislativa a veřejně přístupný insolvenční rejstřík zaručující transparentnost.

„Naší snahou v žádném případě není obejít zákonný požadavek v duchu slovenské legislativy na uspokojení nezajištěných věřitelů ve výši minimálně padesáti procent,“ doplnil Velič. 

Insolvenci na Slovensku prosazuje bývalý akcionář skupiny Pavol Krúpa. Se svým bývalým partnerem Veličem se teď vzájemně obviňují z poškozování firmy a předhazují si pohledávky za desítky milionů korun. 

„Je to zase snaha uniknout slovenské jurisdikci. Na Slovensku je zákon o reorganizaci přísnější a dává garanci vyplacení více než padesáti procentům pohledávek. Zároveň je to snaha uniknout z dohledu slovenských orgánů a policie,“ reagoval ve středu Krúpa na insolvenční návrh podaný společností Arca Investments. Slovenská policie uskutečnila razii v bratislavských kancelářích skupiny v prosinci. 

První insolvenční návrh k Městskému soudu v Praze na sebe Arca podala těsně před Vánoci. Soud ale návrh zamítl s tím, že insolvence patří na Slovensko. Arca Investments i zajištěný věřitel J&T Banka se následně v lednu pokusili o reparát, ale ani s ním u pražského soudu nepochodili. Poslední možností je chystané odvolání k Vrchnímu soudu v Praze. 

Arca Investments má 1889 věřitelů, kterým dluží 18,6 miliardy korun. Celkem 84 procent závazků tvoří vydané směnky. Podle skupiny byla většina prodána v České republice. Krátkodobé směnky Arky koupila řada drobných investorů, spotřebních a bytových družstev. Celkem sto milionů korun investovalo do směnek skupiny olomoucké arcibiskupství a přes 63 milionů investoval do směnek skupiny Syndikát novinářů. 

Arca Capital hodlá řešit své problémy insolvenční reorganizací. Pomoci má společnosti již dříve oznámené partnerství s londýnskou investiční společností Blantyre Capital.