Babišův další střet zájmů? Agrofert je pojišťovacím agentem Respectu

Ministr financí Andrej Babiš

Ministr financí Andrej Babiš Zdroj: CTK

Ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš neustále opakuje, že jeho firmy nemají nic společného s byznysem kolem pojišťovnictví. Jenže data České národní banky uvádějí něco jiného. Babišův Agrofert je totiž u ČNB registrován jako takzvaný podřízený pojišťovací zprostředkovatel a zároveň je podle údajů centrální banky přímo napojen na makléřskou firmu Respect, v jejímž vedení je šéfka Babišova stranického dorostu Kateřina Reiblová.

„Já zásadně odmítám, abyste tady vykládal o nějakých mých firmách. To si vyprošuji. Moje firmy s tím nemají nic společného,“ reagoval minulý týden během jednání Sněmovny Babiš na vystoupení poslance Ladislava Šincla (ČSSD), který přišel s pozměňovacím návrhem na zastropování provizí pojišťovacím zprostředkovatelům, a který chtěl svými dotazy zjistit, zda Babiš nemá další střet zájmů.

Server E15.cz ale zjistil, že ČNB již od dubna 2010 eviduje Agrofert jako podřízeného pojišťovacího zprostředkovatele společnosti Respect a tato brokerská firma je současně zplnomocněným makléřem Agrofertu. Znamená to, že koncern ministra financí shání klienty pro Respect, který je zároveň zprostředkovatelem pojišťovacích služeb pro celý Agrofert. Obě firmy tak fungují ve vzájemně výhodné symbióze.

Podle mluvčího Agrofertu Karla Hanzelky prý koncern neinkasuje pojistné a nezprostředkovává plnění z pojistných smluv, pouze v určitých situacích, například při prodeji zemědělské techniky, chce zákazníkům poskytnout komplexní služby. „Agrofert nezprostředkovává životní pojištění pro veřejnost. Agrofert nesjednává a nepodepisuje smlouvy na investiční životní pojištění, tedy nemá z takové činnosti žádné zisky. Projednávaná legislativa se nás netýká,“ vysvětlil pro E15.cz Hanzelka.

S vyjádřením Hanzelky však nesouhlasí poslanec ČSSD Ladislav Velebný. „Babišovy firmy Agrofert a Agrotec sice nemají makléřskou licenci, ale jsou registrovány u ČNB jako podřízený pojišťovací zprostředkovatel. Proto se jich projednávané novely zákonů o pojišťovnictví a pojišťovacích zprostředkovatelích samozřejmě týkají, čili je to přesně naopak, než jak se pan Babiš snaží veřejnosti namluvit,“ řekl pro E15 Velebný. A ve stejném vztahu k Respectu je totiž i další z Babišových společností – Agrotec.

Navíc skutečnost, že Agrofert podle Hanzelky neinkasuje pojistné ani nezprostředkovává plnění pojistných smluv, není novinkou. To je totiž funkce pojišťovacího makléře, v tomto případě Respectu, který má smlouvy s pojišťovnami. Podřízený zprostředkovatel podle zákona pouze jedná jménem makléře a je jím odměňován.

Hlavní odpůrci změn

Společnost Respect, s níž Agrofert úzce spolupracuje, případné omezení provizí navrhované poslancem Šinclem zcela jistě postihne. V Respectu působí coby členka představenstva a jako personální ředitelka Kateřina Reiblová, která vede Mladé ANO, tedy stranický dorost Babišova hnutí. Její otec, Zdeněk Reibl, je šéfem představenstva firmy a současně jejím 60procentním vlastníkem.

Právě finanční zprostředkovatelé jsou spolu se šéfem financí hlavními odpůrci pozměňovacího návrhu novely zákona o pojišťovnictví. Podle nich jim regulace provizí ublíží nejvíce a naopak nahraje velkým pojišťovnám.

Poslanec Šincl navrhl omezení výše odměn pro zprostředkovatele životního pojištění z 200 na 150 procent ročního pojistného, prodloužení výplaty provizí z dvou na pět let a její poměrné krácení v případě, že klient smlouvu ukončí dříve. To má zamezit běžné praxi často bezdůvodného přepojišťování klientů.

Výhodné pojistky pro zaměstnance

Respect má podle databáze centrální banky včetně Agrofertu a Agrotecu celkem 18 podřízených zprostředkovatelů, což není nic výjimečného, spolupráce velkých makléřských firem s více poradci je běžná praxe. Spolupráci Respectu a Agrofertu potvrzují také noviny odborářů Babišovy chemičky Deza, které informovaly zaměstnance o výhodném pojištění prostřednictvím Respectu.

Deník E15 také minulý týden upozornil, že na domácí trh nedávno vkročila slovenská firma ze zprostředkovatelské branže, Scheibner Insurance Broker. Za ní stojí rodina bratra českého ministra financí, Alexandra Babiše a lokální část, odštěpný závod, vede Alexandrova manželka Martina. Rozhodující podíl ve firmě má pak jeho syn Martin.

Šéfové koaličních stran se aktuálně dohodli, že návrh zákona o pojišťovnictví raději stáhnou ze Sněmovny. S návrhem na stažení přišli už v úterý lidovci, aby uklidnili spor mezi sociální demokracií a hnutím ANO. Ministerstvo financí předloží nový návrh. Vláda by o stažení zákona měla rozhodnout příští týden.

Respect je velkým hráčem
Respect patří mezi největší makléřské firmy v Česku. Na svém webu uvádí, že u příležitosti Pojišťovna roku a Pojišťovací makléř roku byla oceněna odbornou veřejností jako nejlepší Pojišťovací makléř roku 2014. Podle údajů z roku 2013 firma vyřídila 38 tisíc pojistných událostí a roční objem zprostředkovaného pojistného dosáhl šesti miliard korun.
Z nedávno zveřejněné výroční zprávy za loňský rok vyplývá, že Respect meziročně zvýšil obrat o téměř 12 procent a stoupl i realizovaný čistý zisk ze 41,5 na 48,6 milionů korun. Průměrné roční mzdové náklady na řídící pracovníky vloni dosáhly 911 tisíc korun, průměrná měsíční mzda ve firmě pak činí téměř 55 tisíc korun. A majitelé firmy si na dividendách za rok 2013 přijdou na 21 milionů korun.
Šéf Respectu Zdeněk Reibl současně sedí také ve vedení jiné společnosti specializující se na pojišťovnictví Broking Solutions, která je propojená s dalšími velkými makléřskými firmami jako Satum Czech nebo Optimus Brookers, sdruženými pod Asociací českých pojišťovacích makléřů.