Bankám hrozí propad zisků

ilustrační foto

ilustrační foto

Evropské banky se budou muset zřejmě opět připravit na těžké období. Ekonomické ochlazování a napětí na trzích kvůli dluhové krizi pravděpodobně způsobí, že ziskovost peněžních ústavů bude klesat. Šéfka Mezinárodního měnového fondu Christine Lagardeová o víkendu dokonce varovala, že část evropských bank bude muset požádat o zvýšení kapitálu, aby se předešlo mezibankovní nákaze.

Lagardeovou za výrok ostře kritizovali evropští úředníci, mluvčí Evropské komise Amadeu Altafaj názory šéfky MMF odmítl – banky prý prošly stres testy, takže se přesně ví, kdo a jak kapitál potřebuje. Z 91 evropských bank jich neprošla desetina.

Napětí v sektoru však roste, což je vidět na vývoji indexu akcií 500 největších evropských bank – ten letos ztratil 31 procent. Podle Economistu tak má nyní řada bank výrazně nižší tržní hodnotu, než je výše jejich aktiv – například tržní kapitalizace Barclays je menší než poloviční hodnota jejího majetku. To naznačuje obavy investorů, že si banky neudrží ziskovost, pokud ekonomika zpomalí, a navíc jejich pochyby, zda mají aktiva skutečně uváděnou hodnotu.

Obavy ze snížení zisků jsou na místě – příjmy především z investičního bankovnictví prudce propadly s tím, jak poklesly transakce. Navíc banky jsou nuceny zadržovat stále vyšší podíl kapitálu na pokrytí obchodních rizik. Objem špatných úvěrů se opět může zvyšovat. Je to vidět v cenách pojistek proti úpadku bank (CDS), které rostou.

Snižování zisků nemine ani tuzemské banky, jež jsou jinak díky svému konzervativnímu bankovnictví stabilnější než evropská konkurence. Tempo nárůstu vkladů a úvěrů ochlazuje, kvůli napětí na trzích a nízkým úrokovým sazbám jsou i omezeny možnosti generovat zisky z investic.

Český bankovní sektor zaznamenává meziroční pokles úrokových výnosů – ze 191 miliard v roce 2008 na loňských 167 miliard. Kritizované výnosy z poplatků v tomto období mírně rostly, z 46,7 na 48 miliard korun. Z bank se na české burze obchoduje jen Komerční banka (od začátku roku minus 21 procent) a vlastník České spořitelny, rakouská Erste (minus 31 procent).

S eskalací dluhové krize se opět vrátil strach i na mezibankovní trh. Banky se bojí skrytých rizik, takže úložky u Evropské centrální banky se nyní pohybují kolem 120 miliard eur, což je trojnásobek letošního průměru – je to pro ně méně rizikové, než si navzájem půjčovat. Na druhé straně, pomoc s krátkodobým financováním u ECB nehledá jen pár problémových periferních bank jako dříve, ale i italské, španělské či francouzské banky.

Podle Economistu navíc situace na bankovním trhu houstne také kvůli tomu, že americké fondy peněžního trhu omezily půjčky evropským bankám. Expozice v evropských bankách od května klesla o pětinu.

Čtete rádi E15.cz? Nominujte nás v anketě v kategorii zpravodajství.