Češi již uložili do podílových fondů 235 miliard korun

Investiční fondy

Investiční fondy Zdroj: profimedia.cz

Majetek, který mají Češi uložený v podílových fondech, stoupl v roce 2012 o 11,2 miliardy korun na 235,3 miliardy. Téměř desetimiliardový nárůst byl v posledním čtvrtletí. Předloni majetek ve fondech klesl o 23,4 miliardy korun na 224 miliard korun.

Trend roku 2012 byl podle předsedy Asociace pro kapitálový trh (AKAT) Josefa Beneše, který data zveřejnil odliv investorů z fondů peněžního trhu, obliba dluhopisových fondů a rostoucí investice drobných investorů přímo na akciovém trhu, nikoliv prostřednictvím akciových fondů. Nárůst majetku akciových fondů způsobil „tržní efekt“, tedy růst cen akcií. Za úbytkem majetku zajištěných fondů je jejich končící pětiletá splatnost, kdy velké investiční společnosti tyto fondy „chrlily“ na trh v letech 2005 až 2007, dodal.

„Čeští soukromí investoři patří v porovnání s okolními postkomunistickými zeměmi střední a východní Evropy k nejkonzervativnějším, když více než 55 procent svých aktiv drží v hotovosti a na bankovních účtech či vkladech – v porovnání s průměrnými 36 procenty v zemích eurozóny. Podle údajů ČNB měly ke konci třetího čtvrtletí 2012 české domácnosti 8 procent úspor v hotovosti a 47 procent na bankovních vkladech, což je mnohem více v porovnání s průměrem Evropské měnové unie. Pokud bychom se dostali na evropský průměr, použily by české domácnosti více než 744 miliard korun na jiné druhy investic. Když vezmeme v úvahu konzervativní výnos těchto investic, přineslo by to domácnostem minimálně 12,4 miliardy korun ročně navíc,“ říká Martin Pohl, analytik společnosti Generali PPF Asset Management

Naprostá většina podílových fondů loni vydělala. Ziskové byly zejména akciové fondy, které byly za rok 2012 v průměru v plusu o 16,5 procenta. Více než desetiprocentní byly výnosy dluhopisových fondů. Průměrná výkonnost peněžních fondů činila 1,1 procenta, smíšených fondů téměř deset procent a fondů fondů 9,4 procenta.

Mezi pětici největších zprostředkovatelů domácích a zahraničních podílových fondů v České republice patří skupina ČSOB se 69,1 miliardy, skupina České spořitelny se 62,1 miliardy, skupina Komerční banky s 30,6 miliardy korun, ČP Invest s 15,3 miliardy a skupina UniCredit Bank se 14,4 miliardy korun.

Průměrná investice do fondů na osobu v ČR činila ke konci 3. čtvrtletí loňského roku 618 eur. V porovnání s ostatními zkoumanými zeměmi v podílu průměrných investic do fondů na osobu se Česká republika drží spíše středních příček žebříčku. První pozici obsadilo Slovinsko, kde je průměrná investovaná částka do fondů 1189 eur na osobu. Maďaři pak průměrně drželi ve fondech 810 eur na osobu. Žebříček pěti zkoumaných zemí uzavírají Slováci (487 eur) a Poláci (507 eur).

Od roku 2004, kdy máme pro většinu zemí srovnatelná data, přitom vzrostl objem soukromých investic do podílových fondů na osobu v Maďarsku o 260 %, v Polsku o 185 %, ve Slovinsku o 100 %, v ČR o 67 % a na Slovensku o 35 %. Očekáváme, že růstový trend bude pokračovat, protože je prokázáno, že při nárůstu HDP o 1 euro se investice do podílových fondů vždy zvyšují cca o 11 centů.