Česká národní banka od dubna sníží sazbu rezervy na ochranu úvěrového trhu na 1,75 procenta

Česká národní banka

Česká národní banka Zdroj: e15 Miroslav Belančin

Bankovní rada České národní banky (ČNB) ve čtvrtek rozhodla o snížení sazby proticyklické kapitálové rezervy na ochranu úvěrového trhu ze dvou na 1,75 procenta. Změna bude účinná od 1. dubna, uvedla ČNB. Důvodem pro snížení sazby byl pokračující pokles systémových rizik v bilanci bankovního sektoru.

Loni v dubnu dosáhla sazba proticyklické kapitálové rezervy vrcholu na 2,5 procenta. Poté ji centrální banka dvakrát snížila vždy o čtvrt procentního bodu, od října ji uplatňovala ve výši dvou procent. Znovu se k jednání o jejím nastavení vrátí v červnu.

Rezervu mají banky i další úvěrové instituce vytvářet jako ochranu proti rizikům, která plynou z nadměrného růstu úvěrů. V době růstu úvěrů by měly rezervu vytvářet, naopak při poklesu ekonomické aktivity doprovázené rostoucími úvěrovými ztrátami by měla být využita bankami pro krytí ztrát. Cílem je zabránit přenosu případných problémů finančních institucí do ekonomiky. Vytváření rezervy se může projevit zpomalením růstu úvěrů, zejména těch rizikovějších.

Sazba platí pro všechny banky, spořitelní a úvěrní družstva i obchodníky s cennými papíry. ČNB stanovuje sazbu této rezervy čtvrtletně, o jejím zvýšení rozhoduje zpravidla s ročním předstihem. O rozpuštění rezervy může centrální banka rozhodnout s okamžitou platností.

Proticyklickou kapitálovou rezervu zavedla evropská směrnice CRD IV jako nástroj pro zvýšení odolnosti finančního systému. ČNB sazbu rezervy poprvé vyhlásila na podzim 2014.

VIDEO: Rozhovor e15 s bývalými šéfy České národní banky

Video placeholde
E15 Cast s bývalými guvernéry ČNB Jiřím Rusnokem a Miroslavem Singerem • E15