Česká spořitelna může převzít úvěry Sberbank, rozhodl úřad. Transakci mají v rukou Američané

Česká spořitelna

Česká spořitelna Zdroj: E15 Michael Tomeš

Schůze věřitelů Sberbank 6.10.2022 v budově Městského soudu v Praze
Schůze věřitelů Sberbank 6.10.2022 v budově Městského soudu v Praze
sberbank
4
Fotogalerie

Věřitelé Sberbank jsou o významný krok blíže svým penězům. Antimonopolní úřad totiž schválil České spořitelně nákup úvěrového portfolia od padlé banky, která je od letošního srpna v konkurzu. Souhlas úřadu je jednou z podmínek uskutečnění obří bankovní transakce za 41 miliard korun, nikoli však poslední. Klíčový otisk razítka na budoucí kupní smlouvě musí v prosinci dodat Americký úřad pro kontrolu zahraničních aktiv. Ten musí české Sberbank znovu povolit výjimku z amerického sankčního seznamu. 

„Úřad pro ochranu hospodářském soutěže povolil spojení soutěžitelů, v jehož důsledku bude moci Česká spořitelna získat výlučnou kontrolu nad částí soutěžitele Sberbank CZ v likvidaci,“ napsal úřad v tiskové zprávě. 

Sberbank o podpisu kupní smlouvy informovala na začátku listopadu s tím, že nominální hodnota portfolia je 47,1 miliardy korun, kupní cena za úvěry má pak přesáhnout 41 miliard korun. „Rozhodnutí mě nepřekvapuje, jelikož nákup těchto aktiv nepovede k markantnímu zlepšení konkurenční pozice České spořitelny,“ komentuje analytik Cyrrusu Tomáš Pfeiler. Převzetím podle úřadu nedojde k podstatným změnám na bankovním trhu. 

„Česká národní banka ČNB nevidí důvod tuto informaci komentovat, neboť jde o jeden z nezbytných procesních kroků na cestě k řádnému dokončení insolvence Sberbank CZ,“ uvedla k souhlasu Antimonopolního úřadu mluvčí ČNB Petra Krmelová. Česká národní banka nicméně podle insolvenčního rejstříku povolila České spořitelně transakci už v závěru listopadu. 

„Transakce stále není vypořádána a podléhá schválení Insolvenčního soudu a splnění dalších smluvních podmínek. Pro klienty se tak zatím nic nemění, a i nadále zůstavají klienty Sberbank,“ uvádí Filip Hrubý z České spořitelny. Spřitelna předpokládá, že k vypořádání transakce dojde ve druhé polovině roku 2023. „Následně okamžitě zahájíme komunikaci přímo s klienty Sberbank a vyjdeme jim maximálně vstříc nejen se samotným přechodem, ale i s řešením jejich finančních potřeb,“ dodává Hrubý. 

Poradci zdůrazňují, že souhlas Antimonopolního úřadu se zejména díky tržní pozici bývalé ruské banky předpokládal. „Tržní pozice Sberbank byla v České republice poměrně slabá, navíc Česká spořitelna nabídla za portfolio velmi zajímavou cenu, která umožní uspokojit věřitele vysokým podílem jejich pohledávek vůči padlé bance,“ uvádí ekonom a partner poradenské společnosti Moore Czech Petr Kymlička.

Větším problémem podle něho může být právě prodloužení výjimky z amerického sankčního seznamu Amerického úřadu pro kontrolu aktiv, bez něhož nelze transakci dokončit.

Výjimku přitom už Sberbank CZ jednou dostala a vyprší letos dvanáctého prosince. Právě tímto termínem v minulosti operovala insolvenční správkyně Sberbank Jiřina Lužová ve snaze urychlit prodej úvěrů padlé banky. Absence výjimky by způsobila výpadek softwaru banky pracující s licencemi amerických firem. 

Nejhodnotnějším aktivem Sberbank je víc než 43 tisíc úvěrů. Banka má asi 3800 dlužníků z řad právnických osob a 31 500 dlužníků fyzických osob, z nichž je 13 300 dlužníků z hypotečních úvěrů. 

Největším věřitelem je s více než 27 miliardami korun český Garanční systém finančního trhu, který vyplácel klientské vklady u Sberbank do výše jejich zákonného pojištění. Dvě a půl miliardy korun si u Sberbank nárokuje Kraj Vysočina, v řádu stamilionů korun počítají své pohledávky státní společnost Čepro, sázková společnost Tipsport či obchodník s pohledávkami Ifis.

O Sberbank jsme psali již dříve:

Rusové přihlásili u české Sberbank pohledávky za stamiliony. Seznam zahrnuje i známé boháče >>>