České banky vypalují rybník zprostředkovatelům půjček

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7 Dominik Bachurek

Letošní rok se může stát pro domácí banky v disciplíně spotřebitelských úvěrů nejúspěšnějším v pokrizové historii. Jen za prvních deset měsíců letošního roku uzavřely finanční ústavy podle dat České národní banky nové smlouvy bezmála za 57 miliard korun, tedy nejvíce od roku 2008.

„Za tři čtvrtletí letošního roku jsme poskytli spotřebitelské úvěry za 18,4 miliardy korun, což je o třetinu více než loni,“ potvrzuje solidní rok Marek Pšeničný z České spořitelny. Život na dluh však tentokrát českou ekonomiku roztočit nemusí. „Až pět nových dlužníků z deseti však novou půjčkou jen splácí staré dluhy,“ říká Pšeničný.

O tom svědčí i vývoj celkového spotřebitelského zadlužení. Češi koncem září dlužili bezmála 270 miliard, podobně jako na začátku roku. „Vyšší objemy nových bankovních spotřebitelských půjček mohou odrážet rostoucí zájem domácností o rozšiřující se nabídku refinancování starších spotřebitelských úvěrů od nebankovních finančních zprostředkovatelů, které byly uzavřeny dříve za méně výhodných podmínek,“ uvádí ekonom BHS Vojtěch Benda.

Průzkum: žít na dluh je normální
Žít na dluh přijde normální více než polovině Čechů. Nějakou formu půjčky má téměř každý druhý Čech a čerpá ji především od banky. Vyplývá to z výzkumu agentury GfK Czech. K nejběžnějším důvodům půjčky patří vybavení domácnosti, pořízení bydlení nebo automobilu a také splacení předešlých dluhů.

Bankám se tak nabídkou refinancování půjček daří přerozdělit ve svůj prospěch koláč byznysu spotřebitelských úvěrů. Zatímco tyto závazky u bank vzrostly od počátku roku 2010 zhruba o pět procent, závazky vůči nebankovním subjektům se ve stejném období naopak o 40 procent snížily. „Bankám ve snaze konkurovat nebankovním úvěrovým společnostem roste jejich podíl na trhu spotřebitelských úvěrů,“ dodává Petr Kříž z PwC.

Banky si za spotřebitelské úvěry nechaly královsky zaplatit. Průměrný úrok ze spotřebitelského úvěru je podle dat ČNB letos 14,4 procenta, půjčky jsou tak nejdražší za poslední tři roky. Úrokové sazby ČNB jsou přitom na historickém minimu.

„Úrokové sazby v případě spotřebitelských úvěrů jsou prakticky nezávislé na úrokové politice centrální banky. Ve většině případů jde o převzaté modely ze zahraničí, k nimž banky přidají pár procentních bodů z titulu vyššího rizika v Česku,“ uvádí Benda.

Zadlužení obyvatelstva spotřebními úvěry se ve srovnání s počátkem krize snížilo. Rekordního objemu 310 miliard dluhu u bank dosáhli Češi ke konci května roku 2009. Do té doby objem spotřebních půjček prudce rostl. Od konce předkrizového roku 2007 do poloviny roku 2009 vzrostl objem spotřebních úvěrů skoro o pětinu.

70 % Čechů vůbec nesrovnává ceny půjček, přichází tím o tisíce korun