České podniky jsou pro fondy atraktivní

peníze

peníze

Když už se zdálo, že transakční trh v Česku začne po slabých letech od finanční krize ožívat, přišla další rána v podobě očekávaného ekonomického zpomalení. Private equity fondy působící ve středoevropském regionu přesto považují český trh za zajímavý.

Podle investičního manažera Advent International Milana Kulicha je to díky solidnímu vývoji HDP, stabilní měně a dostupnosti financování. „Malý domácí trh a exportně orientované hospodářství však způsobuje, že tento trh je více ovlivněn vývojem v západní Evropě. Při vyhodnocování investičních cílů budou tedy investoři zkoumat výkonnost firem v letech 2008 a 2009,“ uvedl Kulich.

Šéf Enterprise Investors Ivan Jakúbek je přesvědčen, že se Česko v mnoha ukazatelích blíží vyspělým státům Evropské unie, jako je Německo. „To dává investorům větší jistotu, pokud jde o riziko země,“ říká. Což na druhé straně ale trochu snižuje růstový potenciál. „Češi jsou však velmi zkušení ve vývozu svých služeb a produktů, což by mělo nahradit nedostatek vnitřního obchodu pro rapidnější růst. Česko je vedle Polska a Rumunska nejzajímavějším trhem v regionu CEE,“ shrnuje Jakúbek.

Private equity fondy loni podle asociace EVCA do středoevropského regionu investovaly 1,3 miliardy eur, o rok dříve to bylo přes dvě miliardy. V Česku fondy investovaly 193 milionů eur. Nyní se chystají na zpomalení ekonomiky. Jakúbek připouští, že jim dluhopisová krize může dočasně přiškrtit finanční kohouty. „Některá odvětví to ale nepocítí, a dokonce je lepší mít během budoucích změn peníze investované v dobrém podniku,“ poznamenává.

„Nižší dostupnost a vyšší náklady dluhopisového financování negativně ovlivní akviziční financování, což bude platit zvlášť pro průměrné investiční příležitosti,“ dodává Kulich.

Trh fúzí a akvizic v červenciTrh fúzí a akvizic v červenci | mergermarket