Českým bankám hrozí nové milionové odvody

Zuno banka

Zuno banka Zdroj: CTK

Brusel se letos může postarat o podstatné zvýšení nákladů českých bank. Chystaný Fond pro řešení krize, do kterého budou od letoška domácí banky nově odvádět příspěvky, má jen letos spolknout stovky milionů korun. Tyto peníze banky zaplatí vedle dosavadních povinných plateb do Fondu pojištění vkladů. Hrozí tak, že celkové odvody bank letos výrazně vzrostou. Konečné slovo o podobě nového záchranného mechanismu finančnictví v případě krize však padne až koncem pololetí.

„Fond pro řešení krize je nově zřízeným fondem, půjde tedy o nový náklad pro banky,“ uvádí Radek Ležatka z ministerstva financí s tím, že návrh zákona je teprve ve stadiu jednání na úrovni komisí Legislativní rady vlády. V příštích letech mohou bankám ulevit nižší příspěvky do Fondu pojištění vkladů. „V případě, že nedojde k dalším výplatám z tohoto fondu, lze očekávat, že výše příspěvků do fondu klesne,“ dodává Ležatka.

Návrh zákona o ozdravných postupech a řešení krize na finančním trhu, který ministerstvo financí předložilo v duchu požadavku směrnice Evropského parlamentu, počítá se vznikem takzvaného garančního systému finančního trhu, jehož součástí budou vedle zcela nového Fondu pro řešení krize i nové podmínky pro fungování Fondu pojištění vkladů. Cílový objem peněz v „krizovém“ fondu stanovil Brusel na jedno procento z celkového objemu pojištěných vkladů, plného stavu peněz má fond dosáhnout do 10 let.

Fond pojištění vkladů
Jediným současným odvodem bank do fondů „pojistného“ charakteru je příspěvek do Fondu pojištění vkladů. Banky do něho v současnosti kvartálně platí 0,04 procenta z průměrného objemu svých depozit podléhajících pojištění. Těch měly tuzemské banky koncem února zhruba za 2,5 bilionu korun, což by znamenalo celkové odvody kolem čtyř miliard.

Výslednou výši příspěvku do krizového fondu ovlivní vedle objemu depozit i rizikový koeficient, který by měla všem plátcům ve druhé polovině roku spočítat Česká národní banka. „Naše předpoklady o výši příspěvku jsou zatím kolem 100 milionů korun v závislosti na stanovení rizikové váhy. Prozatím se zdá, že nový příspěvek letos nebude kompenzován poklesem jiných odvodů, letos tak zřejmě zaplatíme o zmíněnou částku navíc,“ uvedl za Raiffeisenbank Tomáš Kofroň.

Za brzdu letošních zisků označil nová regulatorní pravidla při publikaci loňských výsledků i šéf Komerční banky Albert Le Dirac’h. „Jednou z významných nových nákladových položek bude i příspěvek do Fondu pro řešení krize,“ uvádí Pavel Zúbek z Komerční banky s tím, že nákladové efekty prozatím banka neumí vypočítat.