Čeští katolíci riskují. V rámci svého fondu vsadí na akcie

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Blazek Tomas/Sedmicka

Katolická církev hodlá vsadit peníze na nejistou kartu světových burz. Z bezmála půlmiliardy korun, kterou české farnosti vložily do Katolického fondu při ČSOB, má hned polovina skončit v domácích a zahraničních akciích. Pro historickou premiéru církve v roli investora tak správní rada složená z bankéřů a kleriků odhlasovala nejriskantnější z možných strategií.

Fond vznikl v červnu letošního roku a domácí římskokatolické diecéze mohly nakupovat jeho podíly do poloviny července.

Ačkoli se má Katolický fond časem rozrůst do celé rodiny podfondů lišících se mírou rizika, zatím existuje pouze jediný: růstový s důrazem na co nejvyšší výdělky. Tomu odpovídá i vysoký podíl akcií. „Růstový podfond se v současnosti dělí polovinou na akcie a druhou polovinou na dluhopisy,“ uvádí Lukáš Peška z Biskupství královéhradeckého.

Experti považují strukturu portfolia za až překvapivě odvážnou. „Padesátiprocentní podíl akcií na první pohled vypadá jako velmi rizikové portfolio na klienta, kterým je církev, jež nemá příliš mnoho jiných výdělečných aktivit,“ říká Tomáš Menčík z Cyrrusu. Zároveň odborníci varují před poklesy hodnoty fondu. „Jak ukazují historická data, v nejhorších obdobích může takto nastavené portfolio propadnout i o 15 procent ročně,“ uvádí Lukáš Vácha z Consequ.

Dluhopisy v Evropě i v rozvojových zemích

Akciové portfolio fondu má podle hlasů z diecézí zhruba odpovídat struktuře globálních indexů s tím, že větší důraz bude kladen na investice v Evropě. Pokud jde o dluhopisovou část fondu, hodlá církev nakupovat státní i firemní bondy, a to v Česku i zahraničí.

Speciální zájem katolíků pak míří k dluhopisům rozvojových zemí, které tak česká církev hodlá podle svých slov podpořit v jejich růstu a vývoji.

Očekáváme čtyři až pět procent, tvrdí církev

Pokud jde o očekávané výnosy, představitelé církve neskrývají ambice. „V současné době dramaticky nízkých úrokových sazeb na trhu by byl dobrým výsledkem výnos okolo čtyř až pěti procent, z pohledu dlouhodobého i vyšší výnos mezi šesti až devíti procenty,“ dodává Peška. O chlup za představami církve zůstávají odborníci. „V průměru lze dlouhodobě očekávat zhodnocení pět až osm procent ročně,“ říká Vácha z Consequ.

Církev předpokládá investice dalších milionů, zejména z přijatých restitučních náhrad. Přibližně na počátku příštího roku má být otevřen další podfond investující podle defenzivnější investiční strategie.

Katolický fond řídí správní rada složená z poloviny zástupci církve, ve zbytku křesel zasedá ČSOB.

Tomáš Holub: Strany kalkulují na roky, církve na celá desetiletí