Čínská protiváha Světové banky bude prý fungovat do konce roku

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CC BY-SA 3.0: AKG Flickr

Nová Asijská banka pro investice do infrastruktury (AIIB) by měla zahájit provoz do konce letošního roku. Podle zástupců některých zemí je to však velmi ambiciózní cíl. Zástupci zemí na setkání v Singapuru pracovali na dokončení dohody o založení AIIB. Dohoda by měla být připravena k podpisu do konce června.

Největším akcionářem nové banky bude Čína s podílem 25 až 30 procent. Druhým největším akcionářem zřejmě bude Indie, řekl agentuře Reuters jeden z delegátů. Podle dalšího se má podíl Indie pohybovat v rozmezí deset až 15 procent. Celkově budou mít asijské země v bance podíl 72 až 75 procent, zbytek bude patřit evropským a dalším zemím.

Vznik AIIB navrhla v roce 2013 Čína jako instituci pro financování výstavby silnic, železnic, elektráren či telekomunikačních sítí v Asii. Čína jako největší akcionář slíbila, že poskytne většinu počátečního kapitálu ve výši 50 miliard dolarů (1,2 bilionu korun). Tato částka by se mohla časem zvýšit na 100 miliard dolarů.

Čeká se na schválení jednotlivými členy

Každý ze zástupců členské země teď musí předložit návrh o založení banky k závěrečnému schválení vládě své země. Někteří analytici i zástupci zemí jsou však skeptičtí k termínu spuštění provozu banky, protože v každé členské zemi musí být dohoda oficiálně schválena vládou a zákonodárným sborem.

Mezi zakládající členy AIIB bylo přijato 57 států a oblastí z Asie, Evropy a Blízkého východu. Na formování nové instituce se tak bude podílet zhruba dvacítka evropských států v čele s Británií, Německem a Francií, ale také třeba Írán, Egypt, Izrael či Laos. Spojené státy a Japonsko se projektu neúčastní, Česká republika s účastí váhá.

Nová hedvábná stezka
AIIB volně navazuje na čínský projekt Nové hedvábné stezky, která by měla propojit Čínu se zbytkem Eurasie, a to po souši i po moři. V únoru už začal fungovat Fond hedvábné stezky, který do začátku dostal kapitál 10 miliard dolarů.