ČNB jde proti proudu: dál prodávala zlato, jiné centrální banky nakupovaly

ilustrační foto zlatých cihel

ilustrační foto zlatých cihel Zdroj: Rasch Jan/Euro

Devizové zásoby ve správě České národní banky stále klesají. Zatímco v roce 2014 ČNB držela v rezervách 10,6 tuny zlata, ke konci letošního ledna už měla jen 9,9 tuny. Přitom ještě v roce 2007 banka vlastnila přes 13 tun. Podle portálu Zlato.cz tak ČNB jde proti proudu, protože ostatní centrální banky žlutý kov naopak přikupovaly.

„Zahraniční centrální banky nakupovaly zlato jednak kvůli jeho příznivé ceně, která se dostala až na hranici rentability těžařských společností, ale především proto, aby diverzifikovaly své rezervy směrem pryč od amerického dolaru,“ vysvětlil David Marášek, hlavní analytik akciové společnosti Zlato, která portál provozuje.

Současné rezervy českého státu ve zlatě tak podle něj nedosahují ani jednoho procenta z devizových rezerv centrální banky v aktuální hodnotě 1688 miliard korun.

Nákupy zlata centrálních bank jiných států podle statistiky Světové rady pro zlato (WGC) naopak vzrostly na víc než 588 tun. To je druhý nejlepší výsledek hned po rekordních 625 tunách z roku 2013.

Vývoj ceny zlata za posledních pět let:

ČNB loňský prodej 700 kilogramů zlata kvůli obchodnímu tajemství nekomentovala. Pro banku je prý prvořadým cílem zajistit likviditu, použitelnost a stabilitu hodnoty devizových rezerv. „Spekulace na budoucí růst ceny aktiv nejsou posláním centrální banky,“ citoval web mluvčí Kateřinu Bartůškovou.

K velkému výprodeji zlata došlo v dobách někdejšího guvernéra ČNB Josefa Tošovského, který ulehčil českému zlatému pokladu o 55,7 tuny. Hodnota zlata, které ČNB v roce 1998 prodala, činila 16,4 miliardy korun. „Dnes by stejné množství zlata stálo 52,8 miliardy,“ uvedl portál.

„ČNB v letech 1997 a 1998 odprodala část zlata z devizových rezerv z toho důvodu, že při hodnocení likvidity, bezpečnosti a výnosu, zlato přestalo vyhovovat potřebám ČNB. Česká koruna procházela v roce 1997 krizovým obdobím a použití devizových rezerv k devizovým intervencím se stalo realitou,“ konstatovala Bartůšková.

Česko se zbavuje zlata. Z trezoru ČNB ročně mizejí stovky kilogramů