Daň z finančních transakcí narazila na unijní právníky

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Evropský plán na zavedení daně z finančních transakcí narazil na právní omezení poté, co přední právní poradce ministrů financí dospěl k závěru, že záměr překračuje národní jurisdikci, porušuje unijní smlouvy a diskriminuje státy, které na ni nepřistoupily. Zpráva vyvolala nadšení především ve Velké Británii, která je nejhlasitějším odpůrcem zdanění finančních transakcí.

Důvěrný dokument právního oddělení Evropské rady, o kterém informoval deník Financial Times, dospěl k závěru, že cíle návrhu Evropské komise, která chce v participujících členských státech zdanit všechny finanční transakce, jde za hranice zákonů. Právníci Evropské komise nadále stojí za názorem, že daň je právně naprosto v pořádku.

Ačkoli závěry právního oddělení nejsou závazné, právní názor má obvykle značnou váhu a bude mít nejspíše za následek, že jakákoli obecná daň bude o mnoho méně ambiciózní než původní návrh.

Jedenáct členských států – Belgie, Estonsko, Francie, Itálie, Německo, Portugalsko, Rakousko, Řecko, Slovensko, Slovinsko a Španělsko – souhlasilo s daní, ale jednání se zadrhla na tom, jak by měla být zavedena a kam až by měla zajít.
Ostatní státy EU se zapojit odmítly. Sazba daně měla být 0,1 procenta u obchodů s akciemi a dluhopisy a 0,01 procenta u obchodu s finančními deriváty. V červenci řekli své ano zavedení daně také europoslanci, Evropský parlament má jen poradní roli.

Daň se měla zavádět postupně. Zatím známé návrhy počítaly s tím, že by se od příštího roku vybírala z obchodů s akciemi a od roku 2016 i z obchodování s dluhopisy. V dohodách byla také klauzule, že její zavádění se bude moci zastavit v případě, že se objeví problémy. Zdá se, že vážně problémy se nyní objevují.

Nová daň měla přinést další prostředky do děravých evropských rozpočtů a pomoci je konsolidovat. Odhady hovořily o tom, že na celoevropské úrovni by se mohlo ročně vybrat až 57 miliard eur.

MMF: Pospěšte si s bankovní unií
Šéfka Mezinárodního měnového fondu (MMF) Christine Lagardeová apeluje na vlády zemí eurozóny, aby urychleně dotáhly plány bankovní unie ke zdárnému konci. Snaha o vytvoření bankovní unie, která by měla finanční systém eurozóny ubránit před další krizí, se ale zadrhla. Lagardeová na konferenci v Paříži uvedla, že evropské vlády nemohou spoléhat jen na uvolněnou měnovou politiku ECB. Cílem bankovní unie je mimo jiné vytvoření jednotného bankovního dozoru a finančních rezerv na případnou záchranu bank. Zatím ale není jisté, jak má být těchto cílů dosaženo.