Deutsche Bank klesla v pořadí investičních bank na páté místo

Deutsche Bank

Deutsche Bank Zdroj: ctk/AP

Německá bankovní společnost Deutsche Bank sestoupila na žebříčku největších investičních bank z pozice světové trojky na páté místo. Sdělila to v neděli výzkumná společnost Coalition, která řadí globální banky podle jejich celkových výnosů z poplatků za služby investičního bankovnictví a z obchodování na finančních trzích.

Na prvních dvou místech zůstaly americké banky JPMorgan Chase a Goldman Sachs. Před Deutsche Bank, která byla před globální finanční krizí z konce minulého desetiletí třetí, se v minulých letech dostaly další americké společnosti Citigroup a Bank of America.

Sestup Deutsche Bank byl očekávaný a je odrazem strategie utlumování rizikovějších aktivit, což je po krizi obecný trend zejména u evropských bank. „Odráží to veřejně známý posun v naší strategii, v jejímž rámci se zaměřujeme na lepší služby pro menší počet klientů při cílenějším rozsahu produktů, řekl britskému listu Financial Times Ram Nayak, který v Deutsche Bank řídí divizi obchodování s dluhopisy.

Banka odepisuje aktiva a ruší pracovní místa

Deutsche Bank v posledních čtvrtletích odepisuje aktiva v hodnotě miliard eur a má kvůli tomu vysoké ztráty. V říjnu banka oznámila, že zruší 9000 pracovních míst a prodá aktivity zaměstnávající 20 tisíc lidí. Sdělila také, že se stahuje s deseti zemí světa a zastavuje některé aktivity na finančních trzích.

Objem poplatků za služby, které světové investiční banky vybraly v prvním čtvrtletí, klesl meziročně o 29 procent na 16,2 miliardy dolarů (385 miliard korun). Byl to z tohoto hlediska nejslabší první kvartál od roku 2009, plyne z dnešních údajů informační agentury Thomson Reuters.

Objem výnosů ve formě poplatků klesl na západní polokouli o 32 procent na 8,7 miliardy dolarů. V Evropě se snížil o 27 procent na 3,9 miliardy a v Asii oslabil o 18 procent na 2,6 miliardy dolarů. Nejvíce získala na poplatcích JPMorgan; americké banky tvořily celou první pětku.

Výrazný pokles výnosů byl důsledkem útlumu na globálních trzích kvůli obavám z útlumu hospodářského růstu ve světě a zejména v Číně a kvůli napětí na Blízkém východě. Nejvíce klesly poplatky spojené se službami na akciovém trhu, jako jsou úpisy nových akcií. Výnosy z těchto poplatků klesly o 48 procent ve srovnání s šestadvacetiprocentním poklesem poplatků získaných na trzích dluhopisů. Poplatky z poradenství při fúzích a akvizicích klesly o 18 procent.