Deutsche Bank zvýšila zisk o osm procent na 1,3 miliardy eur. Jde o největší úspěch dekády

„Deutsche Bank prokázala svou sílu a odolnost,“ uvedl finanční ředitel James von Moltke

„Deutsche Bank prokázala svou sílu a odolnost,“ uvedl finanční ředitel James von Moltke Zdroj: EPA, Reuters, ČTK

Deutsche Bank dosáhla nejvyššího zisku za posledních deset let během prvního čtvrtletí roku 2023. Celkem 1,3 miliardy eur získala především díky zvýšení úrokových sazeb a přílivu aktiv. Výsledná čísla předčila odhady analytiků o 1,7 miliardy eur. Před zdaněním vzrostl zisk o dvanáct procent na 1,9 miliard eur, píší Financial Times.

„Deutsche Bank prokázala svou sílu a odolnost,“ uvedl finanční ředitel James von Moltke v reakci na překvapivě dobré výsledky i přes turbulentní a složité období. Přesto banka snižovala náklady a jejím cílem bylo navyšovat úspory o 25 procent, konkrétně na 2,5 miliardy eur.

Banka dále oznámila plánované propuštění osmi set zaměstnanců v rámci snižovaní nákladů. Převážně má jít o pozice, které nejsou v přímém kontaktu s klienty banky. Tyto škrty by měly bance přinést pět set milionů eur. "Musíme dále zrychlovat," vysvětli generální ředitel Deutsche Bank Christian Sewing. Aktuálně banka zaměstnává 86 712 lidí.

Negativní zprávy přišly z investiční části banky, která kvůli poklesu obchodování ztratila během prvního čtvrtletí celkem 19 procent ze zisku. Silnou podporu ji ale nabídla korporátní část banky, která naopak vzrostla o 35 procent v zisku, společně s maloobchodními operacemi Deutsche Bank. Ten přinesl dalších ziskových deset procent. Celkově se tržby navýšily o pět procent na 7,7 miliard eur, stejně tak ale vzrostly i náklady o jedno procento. 

Výsledky oznámila Deutsche Bank (DB) ve své tiskové zprávě několik hodin poté, kdy oznámila změnu vedení. Řízení operací banky v USA převezme Stefan Simon, hlavní administrativní pracovník DB, po člence představenstava Christian Riley. Ta po sedmnácti letech přechází do španělské mezinárodní banky Banco Santander. Změna čeká i prezidenta Deutsche Bank Karla von Rohra, kterého ve funkci nahradí šéf správy majetku Claudio de Sanctis.

Vyhlídky Deutsche Bank nebyly v poslední době nijak pozitivní. Analytik David Goebel  ji dokonce před měsícem označil za nejslabší článek řetězce po pádu Credit Suisse. Reagoval tak mimo jiné na osmiprocentní propad akcií DB na konci března, za kterým stál prudký růst nákladů na pojištění proti možnosti, že by německá banka nesplatila věřitelům své dluhopisy.

Proč se od Deutsche Bank očekávalo méně?

První kvartál 2023 byl pro bankovní trh turbulentním obdobím. Dominový efekt na finančním trhu způsobil předchozí krach tří amerických bank a problémy švýcarské Credit Suisse. Ta se dostala do potíží kvůli odlivu vkladů klientů a výsledkem byla dohoda o převzetí ze strany konkurenční UBS. Trh se proto obával, že je Deutsche Bank jako jedna z nejvýznamějších bank v Evropě bude následovat.  

Všeobecné znepokojení nad bankovním systémem způsobilo i růst cen takzvaných credit default swaps či jen CDA. Ty vylétly na konci března podle údajů společnosti S&P Market Intelligence nejvýše za poslední čtyři roky.

Deutsche Bank však těžké časy už v minulosti párkrát zažila. Po finanční krizi se tato banka snažila získat zpět svou dřívější dobrou reputaci a pozici. Utrpěla ztráty, proběhly nejen rozsáhlé restrukturalizace, ale i fluktuace vedoucích pracovníků a došlo i na vysoké pokuty. Stejně jako Credit Suisse i Deutsche Bank provázely v posledních letech krize a skandály. 

Od roku 2018 vede Deutsche Bank generální ředitel Christian Sewing, muž s hlubokými zkušenostmi v oblasti auditu, řízení rizik a retailového bankovnictví, uvádí The Wall Street Journal. Za jeho vedení se banka stala ziskovější a méně náchylná k nečekaným problémům.

Minulý rok dosáhl čistý zisk 5,6 miliardy eur. Návratnost hmotného majetku, klíčové měřítko ziskovosti, dosáhla solidních 9,4 procenta a překonala prognózy. Banka si také vybudovala mohutné kapitálové rezervy.

Podpory se Deutsche Bank ještě před publikací výsledku dočkala od analytiků Autonomous Research Stuart Graham a Leona Li. „Aby bylo jasno – Deutsche NENÍ další Credit Suisse,“ uvedli pro The Wall Street Journal. Banka je solidně zisková, má nejsilnější kapitálové ukazatele od konce 90. let a má nižší úrokové riziko než regionální banky v USA, uvedli dále Graham a Li. Jejich slova se dnes naplnila.