Akcie evropských bank opět padaly. Důvodem byl strach o osud Deutsche Bank

Deutsche Bank se ocitla v hledáčku investorů. Mají strach, že bude následovat osud švýcarské Credit Suisse.

Deutsche Bank se ocitla v hledáčku investorů. Mají strach, že bude následovat osud švýcarské Credit Suisse. Zdroj: profimedia.cz

Na finanční trhy se pár dní po záchraně švýcarské banky Credit Suisse vrátila nervozita. A opět se dotýkala zejména cenných papírů finančních institucí. Index Stoxx 600 Banks, který měří vývoj cen akcií evropských bank, odepsal v pátek přes tři procenta. Podobně na tom byl například i index britských bank. Důvodem jsou obavy investorů, že Credit Suisse nemusí být poslední bankou v problémech.

Tentokrát se pozornost hráčů na finančních trzích upřela na Deutsche Bank. Největší německý finanční dům se v posledních letech potýkal s různými problémy, nízkou ziskovostí a procházel restrukturalizací podobně jako švýcarská Credit Suisse. Ta se minulý týden dostala do potíží kvůli odlivu vkladů klientů a výsledkem byla víkendová dohoda o převzetí ze strany konkurenční UBS, koordinovaná Švýcarskou centrální bankou.

Klid však netrval dlouho. Akcie Deutsche Bank padaly na závěr týdne i o více než 10 procent a kurz je dostal nejníže od loňského října. Naopak rostly náklady na pojištění proti možnosti, že by německá banka nesplatila věřitelům své dluhopisy. Cena takzvaných credit default swaps či jen CDS vylétla v průběhu dne podle údajů společnosti S&P Market Intelligence nejvýše za poslední čtyři roky. 

Dolů zamířila i cena akcií švýcarské banky UBS – v jejím případě klesal kurz až o sedm procent. Stál za tím mimo jiné méně příznivý výhled analytiků. Například americká makléřská firma Jefferies snížila své doporučení týkající se akcií UBS z „koupit“ na „držet“ s odůvodněním, že akvizice bývalého rivala mění celý akciový příběh UBS. Ten byl založen na nízkém rizikovém profilu, organickém růstu a na vysoké návratnosti kapitálu.

„Všechny důvody, kvůli kterým investoři dosud akcie UBS kupovali, jsou pryč, pravděpodobně na několik let,“ citovala agentura Reuters analytiky Jefferies.

Nervozita se dotýkala i akcií bank na pražské burze. V červených číslech zakončily páteční seanci cenné papíry Komerční banky (mínus 2,8 procenta) i Moneta Money Bank (mínus 1,4 procenta). Hůře na tom byla rakouská Erste, matka České spořitelny. Její akcie se propadly o přibližně sedm procent. 

Kromě bank pak šly na evropských burzách dolů i akcie pojišťoven. Například cenné papíry nizozemské NN Group odepisaly téměř čtyři procent, Vienna Insurance Group pak 1,6 procenta.

Spouštěčem propadů bankovních titulů byl přede dvěma týdny bankrot méně známé, ale přesto poměrně významné Silicon Valley Bank. Banka doplatila na vysoké ztráty způsobené poklesem cen dluhopisů, které měla v portfoliu, špatné řízení rizik a na náhlý rychlý odliv vkladů klientů.

Navíc zkrachovaly i menší americké banky Silvergate a Signature. Do toho se v dalších dnech přidaly obavy o osud kalifornské First Republic Bank a švýcarské Credit Suisse. Ta se poslední roky potácela v problémech a je už kvůli tomu na trzích často brána jako „slabý kus“. Investoři tak dostali strach, že se trable rozšíří.