Dluhová krize snížila zájem o euro. Je nejslabší od roku 2000

euro, ECB

euro, ECB Zdroj: ECB

Dluhová krize v eurozóně má negativní dopady na atraktivitu eura. Evropská centrální banka oznámila, že podíl jednotné evropské měny na globálních devizových rezervách na konci loňského roku klesl na 23,9 procenta z 25,1 procenta v závěru roku 2011. Podle agentury Reuters se tak dostal na nejnižší úroveň od roku 2000.

Podíl eura v rezervách loni klesl již třetím rokem za sebou. Euro nicméně zůstalo druhou nejvýznamnější rezervní měnou po americkém dolaru, jehož podíl činil 61,9 procenta. Pokles zastoupení eura v devizových rezervách sice podle ECB pokračoval i v letošním prvním čtvrtletí, objevily se však známky toho, že ve druhém pololetí by důvěra v jednotnou evropskou měnu mohla stoupnout.

Podíl eura se loni snížil také na mezinárodních dluhopisových trzích, a to o 0,7 procentního bodu na 25,5 procenta. „Dluhová krize v eurozóně v roce 2012 nadále tlumila mezinárodní využívání eura,“ uvedl prezident ECB Mario Draghi. ECB nicméně zdůraznila, že ji pokles zájmu o jednotnou evropskou měnu neznepokojuje. „Euro v roce 2012 nadále vykonávalo funkci druhé nejdůležitější rezervní měny na světě,“ uvedla banka. Dodala, že zájem o euro na devizových trzích loni zůstal bez výraznějších změn.

ECB uvedla, že za růstem zájmu o méně obvyklé rezervní měny, například australské a kanadské dolary, stojí menší ochota riskovat. Tento trend by se však podle ní mohl změnit. „Absence velkých a likvidních finančních trhů omezuje potenciál netradičních rezervních měn stát se skutečně významnými rezervními měnami,“ uvedla banka. „Jejich využívání by se navíc mohlo snížit, jakmile se podmínky na trzích vrátí k normálu,“ dodala.

Banka nicméně upozornila, že čínský jüan by mohl získat na důležitosti, pokud bude Peking pokračovat v reformách. „Jüan má potenciál, aby ve střednědobém horizontu hrál čím dál významnější mezinárodní roli, jestliže budou čínské úřady nadále zavádět postupné reformy finančního sektoru, liberalizovat kapitálový účet (platební bilance) a posilovat flexibilitu měnového kurzu,“ uvedla ECB.

Petr Zahradník: ECB varuje Evropu. I sama před sebou