Důchodový účet je na tom nejhůř za deset let

důchodci

důchodci Zdroj: profimedia.cz

Na penze se loni vydalo o 39,5 miliardy korun více, než se vybralo. Je to největší propad důchodového účtu minimálně od roku 2003. V minusu je přitom již třetí rok po sobě.

Příjmy z nemocenského pojištění převýšily dávky, které se z nich vyplácejí, o 3,2 miliardy korun. Uvedla to Jana Buraňová z tiskového odboru České správy sociálního zabezpečení.

V porovnání s předchozím rokem se důchodový účet propadl o 10,2 miliardy korun. O poznání lépe na tom byly výdaje státu na dávky nemocenského pojištění, například nemocenskou či peněžitou pomoc v mateřství. Meziročně se o 1,9 miliardy korun zlepšily.

Celkový stav účtu sociálního zabezpečení, z nějž se vyplácejí důchody a nemocenská, byl o 36,4 miliardy korun v minusu. Meziročně se propadl o 8,4 miliardy korun.Buraňová přitom upozornila na skutečnost, že příjmy z vybraného pojistného zaznamenaly nárůst. „Rozdíl mezi příjmy a výdaji na důchodové a nemocenské pojištění však v posledních letech roste, a to především z důvodu nárůstu výdajů na dávky důchodového pojištění,“ uvedla.

Podle prezidenta Asociace penzijních fondů Jiřího Rusnoka je důvodem rostoucího deficitu to, že stoupá počet příjemců důchodových dávek rychleji, než rostou příjmy systému. V loňském roce to bylo mimo jiné zapříčiněno zvýšením počtu předčasných důchodců. Ten vzrostl jednak z důvodů situace na trhu práce, jednak v souvislosti se změnami ve výpočtu důchodů, které platí od září. Kvůli nim má mnoho nových důchodců vypočtené nižší penze než předtím, proto se snažili odejít do starobního důchodu ještě za starých podmínek.

Podle experta Českomoravské konfederace odborových svazů Víta Samka se na bilanci důchodového účtu negativně podepsaly i sazby pojistného pro podnikatele a živnostníky. Ti je podle něj mají ve srovnání se zaměstnanci zhruba třetinové. „V důsledku toho se dá říct, že zaměstnanci platí důchody osobám samostatně výdělečně činným (OSVČ),“ řekl Samek.