Důvěra v eurozónu roste, dosáhla na dvouleté maximum

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Důvěra v ekonomiku eurozóny v září rostla již pátý měsíc v řadě a dosáhla dvouletého maxima, a to díky sílícímu optimismu napříč všemi sektory. Ukázaly to páteční údaje, jež tak potvrzují, že se hospodářství států měnové unie zotavuje.

Evropská komise uvedla, že index ekonomického sentimentu 17členného bloku jednotné měny vzrostl na 96,9 bodu ze srpnových 95,3 bodu. To je nejlepší výsledek od srpna 2011 a vyšší, než trhem očekávaných 96,0 bodu.

Lídři eurozóny, bojující s rekordní nezaměstnaností, očekávají růst i příští rok. „Je to poprvé za poměrně dlouhé období, kdy pozorujeme zlepšení v tolika zemích,“ řekl Frederik Ducorzet, vedoucí analytik eurozóny v Credit Agricole. „Vyvažují se zdroje růstu, které byly v počáteční fázi taženy hlavně průmyslovou výrobou.“

Tentýž index mapující širší Evropskou unii stoupl o 2,4 bodu na 100,6 bodu, a poprvé od července 2011 tak překonal hodnotu dlouhodobého průměru.

Pozitivní Itálie a Španělsko

V rámci eurozóny byl pozitivní trend obzvlášť silný ve třech z pěti největších ekonomik bloku, když index sentimentu vyskočil o 2,5 bodu v Itálii a ve Španělsku a o 1,6 bodu ve Francii. Důvěra v německou ekonomiku zůstala převážně beze změny.

Index podnikatelského klimatu – jiný ukazatel, jenž indikuje fáze obchodního cyklu – prakticky stagnoval, když se zlepšil pouze na minus 0,20 bodu ze srpnových minus 0,22 bodu.

Prezident Evropské centrální banky Mario Draghi dříve v září řekl, že aktuální ukazatele důvěry potvrzují předpoklad postupného zlepšování situace v ekonomice, která by v příštím roce měla získat pevnější základy.

„Tohle je další důkaz, že eurozóna pokračuje v růstu. Bohužel příliš pomalu, aby zlepšila situaci s nezaměstnaností a dluhové problémy,“ řekl Jonathan Loynes, vedoucí evropský analytik společnosti Capital Economics.

Přežije eurozóna? Ekonomové odpovídají podle toho, pro koho pracují