ECB nakoupila bondy za 110 miliard eur

Jean-Claude Trichet, ECB

Jean-Claude Trichet, ECB Zdroj: ECB

Evropská centrální banka (ECB) pokračuje v odkupu dluhopisů problémových členů eurozóny, proti je německá Bundesbank. Ta zesílila kritiku těchto nákupů, které mají snížit výnosy dluhopisů problémy stižených zemí na sekundárním trhu. ECB nashromáždila od května 2010 dluhopisy zadlužených zemí za 110,5 miliardy eur.

Minulý týden sice tempo zvolnila, když za obligace potížistů utratila 14,3 miliardy eur proti 22 miliardám o týden dříve, ale stále jde o třetí největší částku od loňského května, kdy program odkupů spustila.

Detaily o posledních nákupech Evropská centrální banka neuvedla. Je ale známo, že se v posledním období soustředila na zkrocení rostoucích úroků španělských a italských obligací. Analytici tedy soudí, že se na bondy těchto zemí zaměřila také nyní. Výnosy desetiletých španělských a italských dluhopisů se po této pravděpodobné intervenci nepatrně zvedly k pěti a nad pět procent.

Těsně před opakovaným startem nákupů před 14 dny atakovaly hranici 6,5 procenta, tedy úroveň, která je mnohými považována za dlouhodobě neudržitelnou. Program odkupu dluhopisů je kontroverzní i uvnitř ECB. Jeho obnovení se dočkalo kritiky od tří členů rady guvernérů ECB. Jedním z nich byl právě prezident německé centrální banky Jens Weidmann. V pondělí Bundesbank varovala, že snahy o posílení evropského záchranného mechanismu by mohly skončit oslabením eurozóny.

V měsíčním bulletinu, vydaném zkraje týdne, Bundesbank označila nákup španělských a italských dluhopisů za chybu. „Pokud se na sekundárním trhu vykupují obligace států, které nejsou odkázány na záchranné programy, není jasné, jak potom prosadit tlak na jejich konsolidační a reformní programy.“ Němcům rovněž vadí záměr, aby se výkupů bondů ujal od podzimu Evropský fond finanční stability. Tuto změnu prosadil před mimořádným krizovým summitem 21. července na schůzce s kancléřkou Angelou Merkelovou a prezidentem Nicolasem Sarkozym šéf ECB Jean-Claude Trichet.

Důvod je ten, že kupení „špatných“ dluhopisů ohrožuje bilanci banky a zatěžuje její podílníky. Už loni musela ECB národní centrální banky požádat, aby navýšily členský kapitál a „vypolštářovaly“ rizika spojená se spornou taktikou pomoci postiženým zemím.