EGAP vyplatí miliardové pojistné, Fischer proto chystá personální změny

Jan Fischer

Jan Fischer Zdroj: Tomas Novak, Euro E15

Státní Exportní garanční a pojišťovací společnosti (EGAP) vyplatí na pojistném plnění při likvidaci osmi pojistných událostí 2,74 miliardy korun. Všechny případy jsou z let 2005 až 2009 a týkají se pojištění vývozu sklářské technologie do Ruska a na Ukrajinu. Pojištěným subjektem byla státní Česká exportní banka (ČEB) a vývozcem Sklostroj Turnov.

Ministr financí Jan Fischer dnes v souvislosti s tímto případem uvedl, že chce zlepšení kontrolních mechanismů v EGAP a chystá personální změny v dozorčí radě pojišťovny.

„Ministerstvo financí z pozice akcionáře musí zefektivnit a zlepšit výkon svých akcionářských práv, a právě proto na nejbližších valných hromadách obou společností dojde k implementaci nových pravidel fungování dozorčí rady a k některým personálním změnám. Na tomto případu se ukazuje, jak nedostatečně fungovaly kontrolní mechanismy, v tomto případě i dozorčí rada,“ uvedl Fischer v tiskovém prohlášení. Podle něj nemá výplata uvedené částky žádné nároky vůči státnímu rozpočtu.

Výplata pojistného plnění nemá podle vyjádření EGAP vliv ani na současné fungování státní firmy. Osm řešených případů představuje necelá dvě procenta celkového objemu v těchto letech pojištěného exportu, uvedla mluvčí EGAP Hana Hikelová. Dodala, že ve třech případech bylo shledáno výraznější pochybení a odpovídajícím způsobem sníženo pojistné plnění.

Podle informací deníku Insider z tohoto týdne půjde největší suma z EGAP do bank na náhradu nesplácených půjček ruských skláren, které nakupovaly technologie od Sklostroje Turnov. K nejproblematičtějším klientům ČEB patří ruská podnikatelská rodina Sadovských, jež na stavbu svých skláren dostala úvěrů hned několik, píše Insider.

Za problémy skláren stojí podle EGAP několik důvodů. „Změna na ruském trhu od roku 2009, kdy došlo k propadu používání pivních lahví a byly nahrazeny levnějšími plastovými, s nástupem krize došlo k omezení provozního financování od ruských bank jak pro sklárny, tak pro odběratele lahví. To znamenalo pokles cashflow a v důsledku nesplácení investičních úvěrů,“ uvedla Hikelová. Management téměř všech skláren také prý neměl dostatečné zkušenosti s provozováním skláren. Exportéra zase pochybil v dodržování účelovosti čerpání, což dle EGAP banka při čerpání úvěrů nesledovala dostatečně.

„Jde o bolestný proces, který je ale nevyhnutelný. Tyto obchodní případy bylo nutné dořešit. EGAP přijal opatření, aby nemohlo dojít k opakování podobné situace a má dostatečné vnitřní předpisy upravující koncentraci na odvětví. Společnost přijala nová pravidla upravující řízení rizik, která mimo jiné nastavují i řízení rizika koncentrace,“ uvedl generální ředitel EGAP Jan Procházka.