Emise dluhopisů rozvíjejících se zemí byla loni rekordní, hlavně díky Číně

Dolary (ilustrační foto)

Dolary (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-SA 2.0: 401(K) 2012 via Flickr

Dlužníci z rozvíjejících se zemí v loňském roce vydali rekordní objem dluhopisů denominovaných v tvrdé měně. Využili tak mimořádně nízkých úrokových sazeb. Největší podíl na celkovém objemu dluhopisů v tvrdé měně vydaných v rozvíjejících se zemích měla v loňském roce Čína s obligacemi v hodnotě přes 100 miliard dolarů. Druhé místo obsadila Brazílie, za kterou následovalo Mexiko.

Objem dluhopisů vydaných dlužníky z rozvíjejících se zemí se loni podle těchto údajů vyšplhal na téměř 480 miliard dolarů (zhruba 11 bilionů korun). V předchozím roce činil 439 miliard dolarů. „Není to žádné překvapení. Blížíme se ke konci období mimořádně nízkých úrokových sazeb v USA,“ uvedl analytik Michael Cirami ze společnosti Eaton Vance Investment Managers.

Všeobecně se předpokládá, že americká centrální banka (Fed) v letošním roce začne zvyšovat své úrokové sazby z nynějších rekordních minim. To by mělo zvýšit náklady na správu dolarových dluhů, a snížit tak atraktivitu dolarových dluhopisů z pohledu vypůjčovatelů. 

Objem dluhopisů zřejmě klesne

Analytik David Hauner ze společnosti Bank of America Merrill Lynch proto předpokládá, že objem dolarových dluhopisů vydaných vládami rozvíjejících se zemí letos klesne zhruba o čtvrtinu. U firemních dluhopisů, které loni tvořily zhruba tři čtvrtiny celkového objemu, však očekává mírnější pokles, a to zejména díky emisím rychle rostoucích asijských podniků. 

Analytik Regis Chatellier ze společnosti Société Générale upozorňuje, že řada vlád by při emisích dluhopisů mohla přejít z dolarů na eura. Předpokládá se totiž, že Evropská centrální banka (ECB) letos přikročí k dalšímu uvolňování měnové politiky, což by mělo tlačit dolů náklady na správu dluhů denominovaných v eurech.