Evropské banky platí rekordní pokuty

Euro (ilustrační foto)

Euro (ilustrační foto) Zdroj: CC BY 2.0: Images Money via Flickr

Bankovní regulátoři vystavili letos velkým evropským bankám obří účet za nefér praktiky. Jak vyplývá z kvartálních výsledovek desítky lídrů bankovní branže na starém kontinentu, jen ve třetím čtvrtletí zaplatily banky v soudních sporech a pokutách bezmála deset miliard dolarů. To je obdobná částka jako za léta 2011 a 2012 dohromady. Letošní rok se tak pro evropské banky stal nejdražším od finanční krize.

Banky platí za přešlapy na celé řadě front svého byznysu. Vedle obvinění z kurzových machinací i za hříchy z dob hypoteční krize nebo za napomáhání klientům k daňovým únikům. A podle expertů jsou to právě pokuty a poplatky, které vedle zvýšených požadavků na kapitál brání evropskému bankovnictví ve větší míře poskytovat úvěry.

Celkem zaplatily evropské banky od počátku finanční krize v účtech za právníky a pokuty národním regulátorům takřka sto miliard dolarů. Ještě zhruba o čtvrtinu hlouběji sáhly do kapsy zámořské banky, které tak od počátku finanční krize zaplatily na právních sankcích více, než vyplatily v dividendách akcionářům.

"Vede" švýcarská UBS

Žebříček evropských hříšníků vede švýcarská UBS. Dvoumiliardovou pokutu dostala za manipulaci s měnovými kurzy, právní drama má navíc mít další dějství. „V dohledné budoucnosti zůstanou právní poplatky vysoké, současné regulatorní a politické klima je pro banky velmi nákladné,“ uvedl při vyhlášení kvartálních výsledků šéf banky UBS Sergio Ermotti.

Více než 1,6 miliardy dolarů pak zajistilo druhé místo na neslavném žebříčku britské bance HSBC. Ani Londýn nepočítá s tím, že tento účet je konečný. „,“ uvedl po odhalení čtvrtletních výsledků banky HSBC její šéf Stuart Gulliver.

Propříště budou právní náklady chodu globálních bank výrazně vyšší, než tomu bylo v minulosti

Obdobný osud hlásí i další evropské finanční domy. Více než miliardové sankce znehodnotily účetnictví Deutsche Bank či RBS, v závěsu jsou Barclays a Credit Suisse.

Většina vybraných pokut končí na adresách amerických a britských regulátorů. Ve Washingtonu skončila i doposud nejvyšší pokuta francouzské BNP Paribas za nerespektování amerických sankcí vůči Kubě, Íránu a Súdánu. Bance letos na konci června vyměřil zámořský regulátor pokutu ve výši 8,9 miliardy dolarů.

Středeční nášup
Britský regulátor šetřící spolčení a manipulace na měnových trzích může již ve středu uložit pokutu šestici bank. Podle agentury Reuters jde o JP Morgan, Citigroup, UBS, HSBC, Barclays a RBS. Pokuta má dosahovat souhrnné výše asi 2,4 miliardy dolarů.