Francouzské banky tíží řecký dluh, Moody's jim snížila rating

Francouzská vlajka

Francouzská vlajka Zdroj: wikimedia.org

Reakce na pád akcií francouzských bank na začátku tohoto týdne na sebe nenechala dlouho čekat. Agentura Moody's dnes o jeden stupeň snížila rating bank Crédit Agricole a Société Générale. BNP Paribas si své hodnocení udržela, jeho zhoršení ale nadále hrozí.

Crédit Agricole má nově rating Aa2, Société Générale Aa3. Moody's své rozhodnutí vysvětlují tím, že banky drží velké množství řeckých dluhopisů. Škodí jim také nerozhodnost evropských vůdců, kteří stále nenašli jednotný postoj k řešení dluhové krize eurozóny.

Třetí z velkých francouzských bank, BNP Paribas, svůj rating Aa2 prozatím obhájila. „Moody's se domnívá, že BNP Paribas je dostatečně zisková a má dost velký kapitál na to, aby vstřebala potenciální ztráty, které jí časem pravděpodobně vzniknou z řeckých dluhopisů,“ vysvětlila agentura.

Banky si jsou nebezpečí vyplývajícího z vlastnictví řeckých dluhopisů vědomy. Société Générale na začátku týdne oznámila, že do roku 2013 prodá svá aktiva v hodnotě čtyř miliard eur. BNP Paribas podle svého dnešního prohlášení zajde mnohem dále, když se zbaví rizikových aktiv za 70 miliard eur.

Kvůli narůstajícím dluhům některých členů eurozóny ztratily akcie Société Générale od začátku roku 55 procent své hodnoty, dnes k tomuto číslo přidala další 2,99 procenta. Zbylé dvě banky jsou na tom o něco lépe, obě ale přesto odepsaly přes 40 procent své hodnoty. Zatímco BNP Paribas dnes navzdory obhájenému ratingu nadále ztrácela, Crédit Agricole na pařížské burze posílila o 3,65 procenta.

Do skupiny Société Générale patří i česká Komerční banka. Podle analytika společnosti Cyrrus Marka Hatlapatky bude mít snižení ratingu mateřské společnosti na tuzemskou pobočku jen nepatrný vliv. „KB má vlastní rating, jenž z principu není ohrožen snížením ratingu mateřské společnosti a také nepřímé dopady nižšího ratingu na hospodaření KB by neměly být významné,“ vysvětlil Hatlapatka.

Světové velmoci začínají ztrácet trpělivost s vleklými problémy EU a jejich pomalým řešením . Americký prezident Barack Obama vyzval eurozónu „k efektivnější koordinaci rozpočtové politiky“. Čínský premiér Wen Ťia-pao sice prohlásil, že Peking je připraven pomoci svému největšímu obchodnímu partnerovi, ale tuto pomoc podmínil tím, že EU musí zastavit prohlubování krize.

Řecký premiér George Papandreou bude dnes večer o potížích své země dnes večer telefonicky jednat s francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym a německou kancléřkou Angelou Merkelovou.