Hůř bylo naposledy před čtrnácti lety, hlásí banky. Přišly o zlatou žílu v ČNB

Doby luktrativních úložek tuzemských bank u České národní banky z dob předpandemických let jsou ty tam. (ilustrační foto)

Doby luktrativních úložek tuzemských bank u České národní banky z dob předpandemických let jsou ty tam. (ilustrační foto) Zdroj: profimedia.cz

Ještě loni dokázalo bezmála 2,9 bilionu korun uložených u ČNB vydělávat bankám i více než pět miliard korun měsíčně, nyní je to kolem 600 milionů.
Během prvních tří měsíců letošního roku banky vydělaly 10,5 miliardy korun, meziročně o necelých třicet procent méně.
3
Fotogalerie

Tuzemský bankovní byznys má za sebou nejhorší kvartál za posledních 14 let. Během prvních tří měsíců letošního roku banky vydělaly 10,5 miliardy korun, meziročně o necelých třicet procent méně. Ziskově to bylo nejhorší čtvrtletí od roku 2007, jak uvádějí předběžné statistiky České národní banky.

Kromě zvýšené tvorby rezerv na nesplácené úvěry navíc vyschla oblíbená zlatá žíla bankovnictví předpandemických let v podobě lukrativních úložek u České národní banky.

„Nižší zisky mají především dva důvody. Prvním je tvorba dalších opravných položek k poskytnutým úvěrům z preventivních důvodů kvůli uzavřené ekonomice. Příčinou nižší ziskovosti je zároveň slabý zájem o nové nezajištěné spotřebitelské úvěry. Ve spojení s nízkými úrokovými sazbami tak klesají příjmy z úrokových výnosů,“ uvádí portfolio manažer Consequ Martin Pavlík. K tomu chybějí loňské miliardy od centrální banky.

Banky se topí v likviditě, kterou nemají kam za zajímavý výnos investovat,“ připomíná Marek Ditz, lídr projektu Partners Banky. Ještě loni dokázalo bezmála 2,9 bilionu korun uložených u ČNB vydělávat bankám i více než pět miliard korun měsíčně, nyní je to kolem 600 milionů. Důvodem je pád úrokových sazeb, kterým centrální banka úročí vklady obchodních bank, a to až z 2,25 procenta před vypuknutím pandemie na současných 0,25 procenta.

„Bankám se tak propadly ještě loni slušné reinvestiční výnosy z úložek u centrální banky,“ připomíná ekonom Cyrrusu Tomáš Pfeiler. Bankám přitom balík nevyužitelných peněz stále bobtná. Za pouhý rok vzrostl objem vkladů obyvatelstva u bank podle statistik regulátora o bezmála 600 miliard korun, dodatečně rozpůjčovat z toho ovšem dokázaly pouze zlomek.

„Přes boom hypoték vzrostly úvěry domácnostem ‚jen‘ o 122 miliard korun, a úvěry podnikům dokonce klesly. Klienti se navíc zbavují starých dražších půjček, které byly pro banky ziskovější, když využívají svého práva je předčasně splatit,“ dodává Ditz.

Jak uvádí zpráva České spořitelny k výsledkům za letošní první kvartál, takzvaný čistý úrokový výnos, tedy stěžejní složka úrokového inkasa banky, ve srovnání s loňským prvním čtvrtletím klesl o bezmála sedm procent na 7,3 miliardy korun. „Vývoj čistého úrokového výnosu byl výrazně zasažen snižováním sazeb v roce 2020,“ uvedla páteční zpráva spořitelny, jejíž čtvrtletní čistý zisk oproti loňsku poklesl o bezmála patnáct procent.

Banka Moneta Money Bank vydělala meziročně o 18,2 procenta méně. Květen navíc teprve nabídne výsledky dvou ze tří největších bankovních hráčů v Česku, Komerční banky a ČSOB.

Nejvíce vydělaly domácí banky zkraje roku 2017, dohromady si tehdy přišly na více než osmnáct miliard korun. „V tomto čtvrtletí bychom se mohli dočkat zotavení zisků. S tím, jak ekonomické zotavení postoupí, dojde k méně významné tvorbě rezerv a v dalších kvartálech přistoupí tuzemské peněžní ústavy i k jejich rozvolňování,“ soudí Pfeiler.

V příštím čtvrtletí by pak podle něho měly zisky tuzemských bank dokonce meziročně růst, zčásti ovšem díky srovnání s loňským slabším druhým čtvrtletím, během něhož v Česku naplno propukla první vlna pandemie.