Jak rostoucí inflace zatěžuje váš rozpočet?

Zdroj: Unsplash

Podle optimistických analýz dochází po rozvolnění protipandemických opatření k zotavování české ekonomiky. Diskutovaným tématem ovšem zůstává otázka inflace, která s událostmi poslední doby úzce souvisí. Jak nárůst spotřebitelských cen ovlivní váš domácí rozpočet? A jakými způsoby chránit naspořené finanční prostředky?

Spotřebitelské ceny v červenci 2021 meziročně vzrostly o 3,4 %. Jak oznámil Český statistický úřad, jedná se o největší nárůst od léta předchozího roku. Nejvíce zdražovaly pohonné hmoty, dovolené nebo potraviny.

Zatímco u sezónních služeb cestovních kanceláří byl nárůst podle analytiků – i s ohledem na (ne)příznivý vývoj v minulých měsících – vcelku očekávatelný, v dalších oblastech je znatelné navyšování cen poněkud překvapující.

Zdraží nájemné, alkohol i palivo

Postupný růst cen se promítne i do rodinných financí. Například v oblasti bydlení lze pozorovat 2,5% nárůst bytového nájemného oproti minulému roku. Na obrátkách nabírají také poplatky za vodné a stočné, které od července 2020 stouply o 5,5 %. Naopak pokles byl patrný u elektřiny, u níž došlo ke zlevnění o 3,4 %. Odborníci však varují, že v následujících měsících přijde vlna zdražování.

Dalšími tahouny inflace jsou potraviny a alkohol. V meziročním srovnání podražila o 6,9 % zelenina, následovaná pivem (nárůst o 6,4 %). Růst cen v potravinářském odvětví se projevil také v restauracích, jejichž ceny vzrostly průměrně o 5,5 %.

Velkým tématem posledních týdnů je zdražování pohonných hmot a olejů. Ceny benzínu a nafty vzrostly během července 2021 o 18,5 % – jedná se o největší procentuální skok od prosince 2014. Z rychlého výčtu je tedy zřejmé, že se růst spotřebitelských cen dotkne většiny českých domácností.

Proto se vyplatí mít povědomí o tom, jak se inflace odrazí na stavu financí a – pokud máte na účtech uloženy větší peněžní prostředky – jaké kroky podniknout dříve, než se citelně sníží hodnota vašich úspor.

Jak chránit naspořené finance před nárůstem cen?

Ukládáte-li své peníze výhradně na spořicí účet, dochází při zvyšování cen k částečnému znehodnocení nastřádaných úspor. Část prostředků můžete zkusit investovat do pasivních podílových fondů nebo do rizikovějších akcií.

Jestliže máte k dispozici větší finanční obnos, vyplatí se zvážit – i při stávajícím stavu českého realitního trhu – nákup nemovitostí, které představují zajímavou investici do budoucna. V případě menší finanční rezervy lze investovat do opravy již nabytého bytu nebo domu, a tím zvýšit jejich hodnotu.

A pokud nemáte se světem investic žádné zkušenosti, mějte na paměti, že nejdůležitější je první krok. Zajímají vás firemní akcie? Vytipujte si několik společností ve vámi vybraném sektoru, jejichž akcie je možné nakoupit, a začněte sledovat, jak se mění jejich ocenění a fungování.

Snadněji se tak naučíte chápat a přijmout riziko, které je při budování větších finančních rezerv nezbytné. Jedním z řešení, jak na inflaci vyzrát, je aktivní a zodpovědný přístup.