Jaké otázky si položit, než se rozhodnete pro hypotéku?

Zdroj: mBank SA organizacni slozka

Pokud se chystáte pořídit si vlastní byt či rodinný dům, je pravděpodobné, že budete potřebovat pomoc s financováním nákupu vysněné nemovitosti. Zaměřili jsme se na otázky, které je dobré si položit před vyřízením hypotéky.

Kolik budu moci splácet?

Koupě bytu či domu představuje jednu z největších investic, proto je potřeba si vše důkladně promyslet. Důležité je správně zvolit dobu splácení a s tím související výši měsíčních splátek. Nižší částka se vám bude snadněji splácet a rodinný rozpočet nebude tak našponovaný. Rovněž se doporučuje, aby měsíční splátka hypotéky nepřesáhla 1/3 vašeho čistého měsíčního příjmu.

Podle čeho banky přidělují hypotéky?

Banky jsou podnikatelskými subjekty a při poskytnutí úvěru nechtějí přijít o peníze. Proto nastavují určitá kritéria, aby „odfiltrovaly“ případné neplatiče. Při posuzování se soustředí hlavně na následující aspekty:

Stabilita příjmu. Banky raději přidělí hypotéku tomu, kdo má stabilní zaměstnání, není ve zkušební době a má smlouvu na dobu neurčitou. Ani podnikatelská činnost ale nemusí při žádosti o hypotéku představovat problém, pokud žadatel uvede v daňovém přiznání své skutečné příjmy.

Úvěrová minulost. Při žádosti o úvěr banka nahlédne do rejstříku dlužníků, aby zjistila více informací o platebních návycích žadatele. Přitěžující okolností může být pozdní splácení úvěrů či jiné znaky nespolehlivé platební morálky.

Napjatost rodinného rozpočtu. Banky rovněž věnují pozornost tomu, jak vysoké životní náklady daný člověk má – kolik vydělává a kolik mu po odečtení všech pravidelných výdajů zůstane. V případě napjatého rodinného rozpočtu může být řešením levnější nemovitost či dlouhodobější úvěr s nižšími měsíčními splátkami.

Počet osob. Banky vidí vždy raději, když člověk o úvěr žádá společně s partnerem než sám. Kdyby totiž jeden z nich přišel o práci, existuje větší šance, že pár hypoteční splátky utáhne z druhého příjmu.

Na jaké parametry se zaměřit?

U konkrétní nabídky hypotečního úvěru vždy věnujte pozornost klíčovým parametrům. Zajímat by vás měla především úroková sazba, doba fixace nebo roční procentní sazba nákladů (RPSN). Prostudovat byste si samozřejmě měli i smluvní pokuty, sankce a další podmínky, aby vás po sjednání hypotéky nic nepřekvapilo.

Dívejte se i na výhody jednotlivých nabídek. „Bez zbytečných poplatků, s atraktivním úrokem 1,64 % a rychlým vyřízením. Tak lze ve zkratce popsat hypotéku, kterou nabízí mBank. Vyřízení a poskytnutí úvěru je v jejím případě zdarma. Mezi další výhody patří garance úrokové sazby 30 dní od podpisu žádosti o úvěr, možnost ocenění nemovitosti on-line a také to, že do 50 % hodnoty zástavní nemovitosti nemusíte pracně dokládat spoustu dokumentů k příjmům,“ popisuje Martin Podolák, ředitel divize úvěrových produktů mBank pro Českou republiku a Slovensko.

Jaké dokumenty budu potřebovat?

Při žádosti o úvěr po vás banka bude chtít následující doklady: průkaz totožnosti, potvrzení o příjmu, dokumenty o finančních závazcích (spotřebitelské úvěry, platba výživného), dokumenty k nemovitosti (výpis z katastru nemovitostí, případně odhad hodnoty nemovitosti). Banka na základě těchto dokladů provede tzv. prescoring neboli hodnocení vaší schopnosti splácet úvěr.

Pokud vám při výběru něco není jasné, informujte se v bance. „Pro klienta nemusí být vždy jednoduché vybrat si hypotéku, která bude odpovídat jeho potřebám a přáním. Pokud si není výběrem jist, měl by se vždy obrátit na banku, kde mu odborníci rádi poradí,“ dodává Martin Podolák.

Více informací k hypotéce najdete zde.