Komárek zaplatil za Šmejcův podíl v Sazka Group 16 miliard

Sazka, ilustrační foto

Sazka, ilustrační foto Zdroj: Sazka

Sazka, ilustrační foto
Sazka Group
3
Fotogalerie

Skupina KKCG podnikatele a miliardáře Karla Komárka vyplatila za čtvrtinový podíl dřívějšího akcionáře Sazka Group, společnosti Emma Capital Jiřího Šmejce, 630 milionů eur, tedy v přepočtu zhruba 16 miliard korun. Uvádí to informace publikované ve Sbírce listin. Přibližně ze dvou třetin profinancuje Komárek Šmejcův podíl z půjčky, kterou si vezme od Sazka Group, kterou nyní již plně kontroluje. Třetinu kupní ceny už Komárek Šmejcovi uhradil počátkem května.

Komárkova skupina výši kupní ceny uvedenou v dokumentech odmítla komentovat, obdobně reagovala i Šmejcova Emma Capital. Platba části kupní ceny formou půjčky od dceřiné firmy je podle KKCG standardním postupem v oblasti akvizičního financování.

„KKCG využívá v případě akvizic mimo jiné i volné peněžní prostředky společností v rámci skupiny. Protože předmětem akvizice byl v tomto případě dokup podílu ve společnosti Sazka Group, její volné prostředky použité na tuto transakci musely být dle platné legislativy posuzovány jako finanční asistence a musely být a byly pro to splněny veškeré legislativní požadavky,“ uvádí mluvčí KKCG Dana Dvořáková na adresu zhruba desetimiliardové půjčky, kterou si Komárkova skupina od své sázkové dcery vzala. 

Skupina se podle Dvořákové rozhodovala mezi výplatou dividendy ze Sazka Group a poskytnutím úvěru a rozhodla se pro alternativu úvěru. Podle transakčních odborníků je sjednaná cena zhruba adekvátní prodávanému majetku.

"Předpokládám, že jde o férovou cenu zhruba odrážející skutečnou aktuální tržní hodnotu firmy,“ uvádí akviziční expert poradenské společnosti EY Štěpán Flieger. Smlouvu o prodeji čtvrtinového podílu Sazky uzavřela KKCG a Emma Capital letos v polovině března.

Skupina KKCG spravuje několik společností, jejichž celková účetní hodnota přesahuje 130 miliard korun. Finanční skupina EMMA vznikla v roce 2012 z podnětu svého jediného akcionáře, Jiřího Šmejce. Skupina je zároveň menšinovým akcionářem Home Credit Group, kde Šmejc působí jako předseda představenstva.