Koruna se s inflací vyrovná lépe než další měny, předvídá JPMorgan

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Tomeš Michael / E15

Inflace a s ní spojený růst výnosů dluhopisů ve vyspělých zemích povede k poklesu kurzů měn těch zemí, které patří do kategorie mladých tržních ekonomik v Evropě, na Blízkém východě a v Africe. Předpovídají to analytici americké investiční banky JPMorgan. Mezi jednotlivými zeměmi ale podle nich budou značné rozdíly, lépe si například povede česká koruna či ruský rubl.

„Hodnocení očekávaného vývoje inflace ve světě se posouvá od slova 'přechodná' ke slovu 'trvalá', čímž se zvyšuje pravděpodobnost výrazného posunu základních výnosů,“ uvedl v poznámce klientům analytik banky Saad Siddiqui. „Není pravděpodobné, že měny rozvíjejících se zemí v takovém scénáři uniknou bez poskvrny,“ dodal.

JPMorgan proto mění doporučení k těmto měnám a klientům radí, aby jejich váhu v portfoliu jako celek snížili na podprůměr ve vztahu k ostatním měnám. Dosud jim radili, aby procentuálně udržovali zhruba stejné zastoupení.

Banka však upozorňuje na rozdíly napříč regionem. Pesimisticky hodnotí před začátkem příštího roku vyhlídky Jihoafrické republiky, kde vidí narůstající rizika. Naopak letošní rok tam podle ní byl poměrně příznivý. Zranitelná je podle JPMorgan i turecká lira, kde banka nabádá k opatrnosti.

Analytici banky ale nadále upřednostňují českou korunu a ruský rubl - v obou případech klientům doporučují držet tyto měny v nadprůměrném objemu ve vztahu k ostatním měnám zemí označovaným jako mladé tržní ekonomiky sledovaného regionu.

„Díky impozantním fundamentálním faktorům nadále upřednostňujeme ruský rubl, navzdory zvýšení geopolitického rizika z poslední doby,“ uvedla americká banka ve zprávě klientům.