Maďarsko potvrdilo znárodňování, odejdou minimálně čtyři zahraniční banky

Viktor Orbán

Viktor Orbán Zdroj: Dragan Tatic, Flickr.com (CC BY 2.0)

Maďarskému premiérovi Viktoru Orbánovi se pomalu plní sen o vládě nad domácím bankovním sektorem. Maďarská centrální banka totiž potvrdila, že zemi opustí několik zahraničních bankovních domů, sníží se počet hlavních bank na trhu a zároveň naroste podíl finančních domů držených maďarskými vlastníky.

Orbán požaduje, aby více než polovina maďarského bankovního sektoru byla v domácích rukou. A stát na tom pilně pracuje. „Mluvilo se o horizontu tří nebo čtyř let, ale jak to teď vypadá, čtyři zahraniční banky odejdou do šesti až 18 měsíců,“ řekl v rozhovoru pro televizní stanici HirTV guvernér centrální banky György Matolcsy, aniž by uvedl konkrétní jména.

Nyní se odliv zahraničního kapitálu zdá jistotou. „Konsolidace začala, i když to pro nás nyní znamená pouze změnu tržních podílů. Nikdo ale nemá pochyb, že několik bank zemi opustí. Mohou zde být opačná prohlášení, ale my si stále myslíme, že na trhu bude méně bank,“ uvedl podle agentury Reuters výkonný ředitel maďarské centrální banky (MNB) Marton Nagy.

V bankách z většiny vlastněných zahraničním kapitálem se podíly snižovaly postupně už od začátku krize v roce 2008. Jejich finanční situaci zrovna nepomohly změny v daňovém systému a snahy tamní vlády pomoci dlužníkům.

Maďarsko, které kdysi patřilo ke státům nejotevřenějším vůči zahraničním investorům, tak pod vedením Orbána směřuje k nacionalizaci ekonomiky a banky, které tam v souhrnu platí nejvyšší daně v Evropě, jsou pod neustálým tlakem. Bránily se i soudně například proti vládním opatřením, kvůli nimž měly na sebe převzít náklady na hypotéky a půjčky, které obyvatelé, podniky i samospráva uzavřeli v zahraničních měnách a kvůli poklesům forintu mají se splácením problémy.

Vláda musela v prosinci po prohře u soudu část opatření zrušit. Předseda parlamentní frakce vládní strany Fidesz Antal Rogan okamžitě slíbil, že parlament po definitivním rozhodnutí soudu hned začne pracovat na jiných opatřeních, která maďarským dlužníkům uleví. A to se finančníkům nelíbí, italská banka Intesa Sanpaolo dokonce Maďarsko označila za černou můru bankovnictví.

Banky operující v Maďarsku se k ziskům dostaly loni po třech letech ztrát. Za rok 2013 vykázaly podle agentury Bloomberg zisk celkem 67,6 miliardy forintů, což je zhruba šest miliard korun. Podle MNB bylo za loňský rok ve ztrátě 40 bank a 131 se jich dostalo k zisku. Mělo se tak ale stát především kvůli zvýšení poplatků, které vystřelily vzhůru o 54,2 procenta. Banky tak měly na své klienty přenášet vlastní náklady a v březnu za to MNB udělila 35 bankám celkovou pokutu 1,2 miliardy forintů.