Maďarsko prodá Budapest Bank. Vedení tlačí na IPO, inspiruje česká Moneta

Budapest Bank

Budapest Bank Zdroj: Profimedia.cz

Na středoevropském finančním trhu se po prodeji české Monety Money Bank schyluje k další zajímavé transakci. Maďarská vláda se letos zbaví peněžního ústavu Budapest Bank, který loni koupila od americké firmy GE Capital. Ve hře je přímý prodej nejvyšší nabídce i úpis akcií na burze. Moneta stejně jako Budapest Bank patřila pod křídla General Electric.

„Jisté je, že se bude brzy prodávat,“ oznámil podle byznysového serveru IntelliNews.com šéf Budapest Bank György Zolnai. „Jsme v počáteční fázi. Pracujeme na prodeji banky ještě letos, neexistuje ale žádná lhůta,“ dodal ředitel.

Vláda Viktora Orbána se podle něj ještě nerozhodla, jestli se peněžního ústavu zbaví prostřednictvím přímého prodeje nebo formou IPO, tedy veřejnou nabídkou akcií na burze.

Management podle serveru tlačí na úpis akcií. Při tom poukazuje na nedávný úspěšný vstup Monety, dřívější GE Money Bank, na pražský parket. Investoři s akciemi banky začali čile obchodovat a denní objemy pražské burzy vystřelily do dlouhé roky nevídaných výšin.

Návrat ke kořenům

Americký koncern GE loni prodal maďarskou osmičku Budapest Bank Orbánově vládě za 700 milionů dolarů (16,7 miliardy korun) v rámci svého záměru vycouvat z finančních aktivit a vrátit se k průmyslovým kořenům, což byl i stejný důvod pro prodej české dcery. Maďarsko zase dlouhodobě usilovalo o větší kontrolu nad finančním sektorem, protože vinilo banky v zahraničních rukou z rizikového půjčování v cizích měnách.

Například v červenci 2014 vláda převzala MKB Bank, maďarskou pobočku německé BayernLB a čtvrtý největší peněžní dům země. Letos v dubnu ji pak koupily investiční fondy údajně vlastněné maďarskou centrální bankou. Transakci nyní vyšetřuje Evropská komise.

Omezení státního vlastnictví

Státní tajemnice maďarského ministerstva hospodářství Agnes Hornungová však podle IntelliNews.com ubezpečila, že vláda Budapest Bank nabídne otevřeným způsobem, přičemž nebude upřednostňovat domácí investory. „Státní vlastnictví v bankách se omezí,“ doplnila.

Maďarská vláda od roku 2010 od bank vybírá velké daně, což je tlačí do ztrát. Loni však slíbila, že svůj postoj vůči bankovnímu sektoru změní, pokud finanční domy začnou ve větší míře poskytovat úvěry. To je nutné k tomu, aby si maďarská ekonomika udržela zhruba tříprocentní tempo růstu.