Malí investoři méně utrácejí a utíkají do zahraničí

Burzovní palác

Burzovní palác Zdroj: Euro Tomas Novak

Český drobný investor ztrácí zájem o obchodování, hlavně doma. Když už vyrazí na parket, pak stále častěji na ten zahraniční. Svědčí o tom informace od lídrů českého trhu on-line brokerů.

Klienti hlavních domácích retailových obchodníků Fio banky, Brokerjetu České spořitelny a Patria Directu loni zobchodovali dohromady 240 miliard korun, bezmála o devět procent méně než v roce 2012. A to navzdory faktu, že se řady jejich klientů rozrostly.

Investoři loni přes zmíněné obchodníky protočili meziročně o dvacet miliard méně a brokeři tak nadšením neoplývají. Segment retailových investic loňské výsledovky brokerů nepodpoří. Fio banka i Patria Direct počítají za uplynulý rok s více než jedenáctiprocentním poklesem objemu realizovaných obchodů. „Za loňský rok očekáváme ztrátu v řádu milionů korun,“ uvádí obchodní ředitel Brokerjetu České spořitelny Libor Janoušek.

Investory to táhne za hranice

Rčení všude dobře, doma nejlíp, to pro české investory určitě neplatí. Naopak, brokeři hlásí masivní úprk přes hranice. Hůl nad Českem přitom drobní hráči zlomili až v posledních několika letech. „V uplynulých třech letech vnímáme postupný přesun zájmu klientů směrem do zahraničí poplatný zejména tomu, jak nové akciové emise v Praze nejsou a staré emise postupně uvadají,“ říká Petr Žabža z Patria Directu. Zatímco ještě v roce 2010 znamenala Praha pro obchodníky přibližně tři čtvrtiny jejich denního chleba, v současnosti je poměr opačný. Na domácí burze zůstává v průměru jen každá čtvrtá zobchodovaná koruna. „Vidíme stále větší přesun našich klientů k obchodování se zahraničními tituly především na amerických a německých burzách,“ potvrzuje Libor Janoušek.

Ačkoli on-line brokeři hlásí pokles objemu obchodů, počet jejich klientů loni vzrostl o více než deset procent. Trio tržních lídrů tak k poslednímu dni loňského roku evidovalo bezmála 110 tisíc klientů. „Tato čísla říkají, kolik měli brokeři klientů s platnou smlouvou. Nevypovídají však o tom, kolik z nich bylo aktivních,“ uvádí zdroj z trhu, který si nepřál být jmenován.

Zájem o domácí akciovou burzu loni klesl na více než desetileté minimum. Zatímco v předkrizovém roce 2007 se v Praze zobchodoval více než bilion korun, loni to byla necelá pětina. Aktivita na pražské burze souvisí i s její nízkou výkonností. Na rozdíl od desítek procent zisků vyspělých trhů za rok 2013 klesl index domácí burzy PX o bezmála pět procent.

Růst burzy zbrzdí negativní doporučení z ciziny