Manažeři hedgeových fondů čelí kritice

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Hedgeové fondy jsou větší než kdykoli v historii. Klientům teď spravují 2,13 bilionu dolarů. Většina těch, kdo fondům svěřuje své peníze, nepatří ke světovým superboháčům. Převažují penzijní fondy, pojišťovny a obdobné instituce. Bobtnající objem aktiv však neznamená, že by hedgeové fondy byly výnosnější než kdy jindy. Loňský rok byl pro ně druhým nejhorším v historii. Průměrný fond prodělal 5,25 procenta, horší to bylo už jen v roce 2008.

Nemilosrdná čísla mnohým investorům připomínají nepříjemnou pravdu: průměrné hedgeové fondy jsou jen vyhazováním peněz. Nejčastěji si účtují dvouprocentní poplatek z objemu spravovaných aktiv a dvacet procent ze zisku. Kritika fondů není nikterak nová, jen zesílila po nedávném propadu výkonnosti a rekordních ztrátách mediálně známých manažerů. John Paulson ve svém hlavním fondu loni přišel o 51 procent, což znamená nejvyšší absolutní ztrátu v historii hedgeových fondů.

Loňský rok byl také devátým v řadě, kdy jednoduché portfolio – namíchané ze šedesáti procent akcií a čtyřiceti procent dluhopisů – překonalo výkonnost průměrného hedgeového fondu. Upozornil na to bývalý bankéř JP Morgan Simon Lack, autor knihy The Hedge Fund Mirage, který patří k nejhlasitějším kritikům hedgeových fondů.

Od roku 2008 jejich výkonnost v podstatě kopíruje vývoj akciových trhů, což je v rozporu se základním tvrzením fondů s největší koncentrací v londýnské čtvrti Mayfair a americkém státu Connecticut. Fondy totiž vždy slibovaly výkonnost, která nebude korelovat s vývojem trhů.

Asociace manažerů alternativních investičních fondů si nedala kritiku líbit a zadala si studii, která zmapovala historii hedgeových fondů. Došla k výsledku, že fondy za celou dobu existence vydělaly investorům průměrně 12,61 procenta ročně. Na poplatky manažerům fondů šla 3,54 procenta, investorům tak zbylo zhodnocení 9,07 procenta.