Na trh vstoupí nový fond třetího důchodového pilíře

Komerční banka

Komerční banka Zdroj: Martin Pinkas

Do konce letošního roku pošle Komerční banka na stagnující domácí trh nový fond třetího důchodového pilíře. Zájemcům o důchodové připojištění se tak nabídka fondů v Česku rozroste na devětadvacet. Nový fond vsadí na více rizika, peníze střádalů poputují na burzy i na nákupy firemních dluhů, jádrem přesto zůstanou státní dluhopisy, především ty vydané českou vládou.

„Chceme spustit konzervativní fond, který nebude tak svázán regulací a umožní klientům podílet se na růstu určitého typu aktiv, jako jsou třeba akcie. V současnosti ladíme statut fondu, objevit by se měl na podzim,“ uvádí šéf Penzijní společnosti KB Pavel Racocha. Vedle českého trhu by se měl fond zaměřit i na zahraniční akcie a bondy.

České penzijní fondy bojují s klesajícími výnosy svých investic, a přeskupují tak své sázky. „Situace na trhu s českými státními dluhopisy již dříve vyústila v taktické úpravy v oblasti struktury investic do dluhopisů. Na trzích existují výrazné rozdíly ve výnosech zahraničních státních dluhopisů, podobně je to například i na trhu korporátních dluhopisů,“ naznačila směřování penzijních fondů Klára Pačesová z České spořitelny.

Ke konci prvního čtvrtletí spořilo do fondů nového penzijního připojištění kolem 230 tisíc lidí, kteří v něm měli vloženo šest miliard korun

Zatímco ještě na počátku loňského roku vynášel český desetiletý dluhopis 2,6 procenta, v současnosti to není ani polovina. Manažeři penzijních fondů tak hledají cesty, jak v majetku snížit podíl dluhopisů ve prospěch rizikovějších aktiv.

Mezi výnosy defenzivnějších a agresivnějších investičních strategií je letos obrovský rozdíl. Zatímco povinné konzervativní fondy, jejichž investice jsou nejvíce svázány striktní regulací, letos v průměru vydělaly do dvou procent, agresivnějšími investicemi především do akcií si jen letos přišla řada fondů i na dvouciferný výnos. Ke konci prvního čtvrtletí spořilo do fondů nového penzijního připojištění kolem 230 tisíc lidí, kteří v něm měli vloženo šest miliard korun. Do nových fondů mohou lidé vstupovat od počátku roku 2013.

Pavel Racocha: Zákon motivuje penzijní fondy k byznysu na úkor klientů