Německé dluhopisy značně podražily, vyvracejí tak prognózy analytiků

Detail Říšského sněmu v Berlíně

Detail Říšského sněmu v Berlíně Zdroj: Jawed Karim via Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Analytikům letos nevychází další předpověď. Jako mylná se nyní ukazuje prognóza, že vládní dluhopisy už dosáhly svých cenových maxim.

Výnos desetiletých německých obligací ale včera klesl na 0,09 procenta. S klesajícím výnosem u dluhopisů roste jejich cena. „Vypadá to, že německé bondy otestují loňská rekordní minima,“ uvedl Rainer Guntermann, úrokový stratég Commerzbank.

Výnosy německých bondů se dostaly na úrovně, kde byly před loňským květnovým výprodejem. „Návrat pod tuto neuvěřitelně nízkou hladinu se odehrál navzdory naprosto převažujícím hlasům globální finanční komunity, která poslední roky prakticky permanentně hlásá mantru, že dluhopisy jsou při takto nízkých úrovních nesmyslně drahé,“ říká Jan Čermák, analytik ČSOB. „Skoro to vypadá, jako by analytici či portfolio manažeři dělali nějakou systematickou chybu,“ dodává.

Na hodnotu 0,09 procenta klesl výnos desetiletých německých vládních dluhopisů.

Dluhopisy zemí eurozóny jsou velmi sledovaným indikátorem očekávané inflace, ta se ale stále nedostavuje. Desetiletá tržní inflační očekávání propadla zpět na historická minima do blízkosti jednoho procenta. „To znamená, že trh Evropské centrální bance nevěří, že bude schopna porazit v ekonomice síly kreativní destrukce a vytlačit inflaci ke svému cíli – tedy na dvě procenta,“ dodává Čermák.

ECB minulý měsíc navýšila svůj program kvantitativního uvolňování. Nyní do ekonomiky lije měsíčně 80 miliard eur místo 60 miliard.