Norsko poprvé sahá do svého ropného fondu, snaží se oživit ekonomiku

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ConocoPhillips

Na norskou ekonomiku dopadá pokles cen ropy a tamní vláda zkouší hospodářství rozhýbat vyšší veřejnými výdaji. Tyto náklady mají částečně vykrýt prostředky ze suverénního fondu, kam si Norsko již dvacet let odkládá na horší časy příjmy z prodeje ropy. Vybrat má 6,7 miliardy norských korun (19,3 miliardy korun). Po celou dosavadní dobu existence fondu do něj skandinávský stát peníze jen přidával.

„Nemělo by být žádným velkým překvapením, když příjmy z ropy v určitém okamžiku klesnou,“ uvedl pro agenturu Reuters náměstek ministra financí Paal Bjoernestad.

Vláda konzervativní premiérky Erny Solbergové již loni v říjnu naznačila, že brzy možná do rezerv na horší časy sáhne. Fiskální pravidla jí ale znemožňují z fondu o hodnotě 826 miliard dolarů (20,3 bilionu korun) utratit více než jeho roční výnosy očištěné o inflace. Letos mají dosáhnout čtyř procent.

Norská ekonomika loni rostla nejpomaleji od počátku finanční krize v roce 2009, za celý rok o 1,6 procenta. Míra nezaměstnanosti v zemi dosáhla desetiletého maxima 4,6 procenta.

Ve srovnání s dalšími předními ekonomikami je sice tento údaj nízký, nezaměstnanost však výrazně stoupla z 3,2 procenta v polovině roku 2014. Norsko je největším producentem plynu v západní Evropě a ekonomika země je na ropě vysoce závislá.