Americký regulátor zřejmě rozprodá padlou Silicon Valley Bank po částech

Pád Silicon Valley Bank je největším krachem na americkém bankovním trhu od roku 2008.

Pád Silicon Valley Bank je největším krachem na americkém bankovním trhu od roku 2008. Zdroj: Reuters

Americká Federální společnost pro pojištění vkladů nenašla vhodného adepta na kompletní převzetí zkrachovalého finančního ústavu Silicon Valley Bank (SVB). Nyní se tedy přiklání k variantě jeho rozprodání po částech. S odvoláním na své zdroje o tom informuje agentura Bloomberg. Ta v neděli dopoledne uvedla, že o odkoupení SVB má zájem americká bankovní společnost First Citizens BancShares a ještě jeden kupec. Nabídky na převzetí zkrachovalé banky měli zájemci podávat do nedělního odpoledne středoevropského času. 

First Citizens BancShares je holdingová společnost se sídlem v Severní Karolíně. Její matka First Citizens Bank patří k největším peněžním ústavům ve Spojených státech. Zaměstnává přes 7000 lidí. 

Americké úřady uzavřely SVB minulý týden. Jedná se o největší bankrot banky ve Spojených státech od roku 2008, kdy vrcholila globální finanční krize. O minulém víkendu američtí regulátoři převzali kontrolu i nad peněžním ústavem Signature Bank, což vyvolalo na burzách obavy z budoucího vývoje bankovního sektoru. Akcie bankovních společností v uplynulém týdnu prudce oslabovaly. 

Řešit krizovou situaci na americkém bankovním trhu prý státním orgánům pomáhá také legendární dvaadevadesátiletý investor a jeden z nejbohatších lidí světa Warren Buffett.  

Kdo je Warren Buffett?

Video placeholde
Warren Edward Buffet • Videohub

„Obě padlé instituce, tedy jak SVB bank, tak i Signature Bank, nejsou a nebyly systémovými bankami v USA. Navazující celosvětové poklesy bankovních titulů jsou podle mého názoru přehnanou reakcí nejistoty,“ řekl v rozhovoru s E15 šéf Raiffeisen investiční společnosti Jaromír Sladkovský.  

S tím se ztotožňují i další experti. „Portfolia bank jsou v mnohem lepší kondici oproti finanční krizi z let 2007 až 2009, takže po překonání současných problémů se velmi rychle může situace na finančních trzích dostat do normálu,“ říká analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak.

Deník The Wall Street Journal nicméně tento týden varoval, že krach SVB možná přinutí americkou centrální banku Fed k pomalejšímu zvedání úrokových sazeb. Fed čeká další jednání o měnové politice v nadcházejícím týdnu.