Obchod roku: Kellner prodal podíl v České pojišťovně za 64 miliard

Česká pojišťovna

Česká pojišťovna Zdroj: Euro Martin Pinkas

Nejbohatší Čech Petr Kellner se zbavuje České pojišťovny. Největší italské pojišťovně Generali totiž prodá 49 procent akcií společnosti Generali PPF Holding (GPH), což je společný podnik Italů a Kellnerovy skupiny PPF, který mimo jiné ovládá právě Českou pojišťovnu. Za podíl PPF Italové zaplatí 2,5 miliardy eur (zhruba 63,8 miliardy korun).

Včetně nároku na dividendy představuje příjem pro PPF celkem 2,7 miliardy eur. Kellner tak trumfnul nedávný obchod Daniela Křetínského, s nímž spoluvlastní Energetický a průmyslový holding (EPH), a který koupil podíl ve společnosti Slovenský plynárenský priemysel za více než 63 miliard korun.

„Dnešní dohoda spolu s dividendami získanými během uplynulých pěti let představuje vynikající návratnost naší původní investice. Transakce je tak faktickým završení šestnácti let práce, která začala získáním České pojišťovny. A navíc si ponecháváme klíčové pojišťovny v zemích SNS, kde se dobře doplňují s naším rychle rostoucím podnikáním ve finančních službách,“ sdělil Kellner.

Součástí dohody je výplata dividend 352 milionů eur v letošním prvním čtvrtletí a dále výplata 66 procent ze zisků předpokládaných v letech 2013 a 2014. Generali Group zaplatila v roce 2007 skupině PPF v rámci dohody o získání 51procentního podílu ve společném podniku 1,1 miliardy eur, což bylo tehdy asi 30 miliard korun. Vyplacené dividendy od té doby dosáhly pro oba vlastníky téměř 700 milionů eur.

Místo pojišťovnictví telekomunikace?

Pro Kellnera je transkace každopádně dalším krokem na ústupu z pojišťovnictví, kterým chce získat prostředky na rozvoj byznysu v jiných odvětvích. Například vlajková loď PPF, skupina Home Credit, se chce letos rozmáchnout dál do Asie. Plánuje posilovat své pozice v Indii, začne podnikat v Indonésii a na Filipínách. Do centra zájmu se ale u Kellnera posouvají také telekomunikace.

Petr KellnerPetr Kellner | Repro E15Petr Kellner

„Dnešní zpráva dokresluje cestu, kterou se vydala Kellnerova PPF již před několika lety, a to diverzifikaci aktivit investic a určitý ústup z pojišťovacího sektoru,“ řekl analytik BH Securities Petr Hlinomaz. Část peněz, kterou PPF v nejbližší době obdrží, by se podle něj mohla hodit v aukci kmitočtů pro čtvrtého českého mobilního operátora. „Ale investiční zájmy skupiny jsou širší, takže je obtížné odhadnout, jak volné peníze skupina použije,“ dodal.

V důsledku této transakce nepřepokládá Hlinomaz velký pohyb na českém pojistném trhu, neboť ten je již léta do značné míry rozdělen. Česká pojišťovna měla v září na trhu podíl 26,5 procenta, Generali 7,1 procenta a ČP Zdraví 0,4 procenta, celkem tak holding držel 34 procent. Konkurenční skupina VIG vlastnila prostřednictvím Kooperativy, České podnikatelské pojišťovny a Pojišťovny České spořitelny podíl celkem 29,4 procenta.

PPF ovládla Českou pojišťovnu v roce 2000, Generali do podniku vstoupila o sedm let později. Na dalším fungování České pojišťovny se podle jejího vedení zatím nic nemění. „Jde o očekávaný krok. Česká pojišťovna dále pokračuje v realizaci nastavené dlouhodobé strategie schválené oběma našimi akcionáři, kterou uskutečňujeme již déle než dva roky a jež směřuje k dalšímu rozvoji služeb,“ řekl ČTK generální ředitel ČP Pavel Řehák. ČP předloni oznámila, že chce stabilizovat a postupně i zvýšit svůj podíl na trhu. K tomu jí mají pomoci nové produkty, zrychlení služeb a reorganizace obchodní sítě. Do tohoto konceptu se rozhodla investovat přes miliardu korun.

Konec války s Děripskou

V rámci dohodnutých transakcí se PPF rovněž zbaví 38,46 procenta v ruské pojišťovně Ingosstrach. Pro Kellnera to znamená vítané ukončení vleklé bitvy s ruským oligarchou Olegem Děripaskou. Náhradou za to od Generali převezme 27,5procentní podíl v manažerské společnosti PPF Partners, řízené skupinou PPF, a také podíl ve fondu PPF Partners 1 Fund L.P.

Analytici už delší dobu upozorňovali, že se Generali musí rozhodnout, jak vidí budoucnost s PPF. Češi totiž měli opci na prodej svých 49 procent GPH a pokud by Generali neměla o podíl zájem, mohla PPF podíl nabídnout někomu jinému. Generali bude mít 14. ledna prezentaci v Londýně. Na ní chce investorům předložit svůj strategický plán.

Společný podnik GPH patří k největším pojišťovacím skupinám ve střední a východní Evropě, Rusku a zemích Společenství nezávislých států. Převzetí podílu PPF je prvním významným kontraktem, který se domlouval už za nového šéfa Generali Maria Greca. Ten byl zvolen loni v srpnu a dostal za úkol zvýšit ziskovost celé pojišťovny, která je třetí největší v Evropě. Prostřednictvím dceřiných společností GPH spravuje aktiva za zhruba 15 miliard eur (asi 383 miliard korun) a poskytuje služby více než 13 milionům klientů.

Jak PPF ovládla Českou pojišťovnu:

1. května 1992 Vznikla akciová společnost Česká pojišťovna, jež byla částečně privatizována v rámci druhé vlny kupónové privatizace (drobným akcionářům připadlo 15 procent); část akcií přímo koupily zejména domácí banky, zhruba čtvrtinu si ponechal stát prostřednictvím Fondu národního majetku.
Prosinec 1995 Objevily se informace o tom, že zhruba 20 procent akcií České pojišťovny koupil První privatizační fond, předchůdce dnešní skupiny PPF. Většinu akcií získal od České spořitelny a Interbanky. Začátkem roku 1996 PPF obsadila dvě křesla v dozorčí radě pojišťovny.
20. června 1996 Zástupci PPF a Investiční a Poštovní banky (IPB), jež v té době jednala ve shodě s PPF, získali pět křesel v sedmičlenném představenstvu České pojišťovny.
Září 1996 PPF projevila zájem o asi dvacetiprocentní podíl IPB v České pojišťovně. Transakce se ale nakonec neuskutečnila.
Červenec 1998 IPB získala akcie, které v České pojišťovně držela Československá obchodní banka (ČSOB), a stala se tak s téměř 27 procenty hlavním akcionářem. Zájem o akcie od ČSOB měla původně i PPF, která však nakonec opci neuplatnila.
28. června 1999 IPB a skupina PPF získaly v největší pojišťovně majoritní podíl 51,2 procenta akcií. Připojila se k nim i společnost Integra, ve které získala kontrolu IPB Group.
13. ledna 2000 PPF oznámila, že se s IPB dohodla na odkupu jejích akcií v České pojišťovně. Smlouva byla podepsána v březnu 2000 a 31 procent akcií získala PPF o dva měsíce později. Podle pozdějších informací byla hodnota transakce 5,6 miliardy korun. K červnu 2000 ovládala PPF 53,7 procent akcií. Transakce byla později napadena u soudu, protože PPF uplatnila vysokou pokutu za pozdní převod části akcií a podíl v hodnotě 1,6 miliardy korun získala prakticky zdarma. Spory se státem i ČSOB, jež získala aktiva zkrachovalé IPB, se táhly až do roku 2006, nakonec skončily podle informací médií smírem.
19. prosince 2000 Vláda Miloše Zemana odmítla nabídku PPF na odkup zbylých státních akcií v České pojišťovně. Skupina nabízela za jednu akci 3000 korun. FNM v té době ovládal zhruba 30 procent akcií a Komerční banka deset procent.
26. září 2001 Vláda prodej třicetiprocentního podílu státu schválila. Za jednu akcii dostal stát od PPF 3750 korun, celkový výnos činil 3,9 miliardy korun. Svůj balík deseti procent akcií prodala PPF za 1,279 miliardy korun i Komerční banka.
Červenec 2005 PPF, které patřilo více než 90 procent akcií pojišťovny, rozhodla na valné hromadě o vytěsnění drobných akcionářů. Vyplatila 21.288 korun za akcii, zhruba o 6000 korun více, než byla cena na burze, a pojišťovnu tak zcela ovládla.
Prosinec 2006 Skupina dokončila převod stoprocentního podílu v České pojišťovně do společnosti CZI Holding. Ta měla v rámci skupiny PPF zastřešit veškeré aktivity související s pojišťovnictvím.
26. dubna 2007 Největší italská pojišťovna Generali a PPF oznámily, že vytvoří společný podnik, Generali PPF Holding. Italové do něj vložili 1,1 miliardy eur (asi 28 miliard korun) a svá středoevropská aktiva a získali 51 procent, PPF dodala aktiva České pojišťovny (tedy CZI Holding) a patřilo jí 49 procent. Transakci v prosinci 2007 schválila Evropská komise a společný podnik zahájil činnost v lednu 2008.
8. ledna 2013 Bylo oznámeno, že italská Generali do konce roku 2014 odkoupí 49 procent akcií skupiny PPF v Generali PPF Holdingu a zcela tak ovládne Českou pojišťovnu.